I pandemins spår: Allt fler kvinnor försvinner i Peru

Coronapandemins konsekvenser handlar inte bara om de hälsomässiga och ekonomiska effekterna. Det har varnats för att könsbaserat våld mot kvinnor har ökat under lockdown. Joys Estefani Qqueccaño Huamani och Marleny Estrada Bolivar är två av de kvinnor som har försvunnit i Peru. Vi berättar om familjernas jakt på sanningen och regeringens nya register för att förbättra eftersökningarna.

Reportage | 2020-11-30
Av: Lise Josefsen Hermann
Även publicerad i AmnestyPress #4/2020
Joys Estefani Qqueccaño Huamanis familj har samlats för att leta efter henne.

Joys Estefani Qqueccaño Huamanis familj har samlats för att leta efter henne. Foto: Florence Goupil

Det sägs att sanningen kommer från barn och fulla människor. Sexåriga quechua-flickan Chaska Ccana berättar fragment som ger en idé om det förfärliga som kan ha drabbat hennes mamma, Joys Estefani Qqueccaño Huamani, 24.

Joys Estefani sågs sista gången på kvällen den 9 oktober. Enligt Chaska tog hennes farbror med sig modern till sitt hem. Huset ligger i byn Pampa Ansa, cirka tre timmars bilresa från Cusco, en turiststad i södra Peru.

På det sista fotot som finns på Joys Estefani är hennes ansikte sönderslaget och hon har bandage på huvudet efter ett våldsamt överfall den 28 september. Det var ex-maken, som också är far till Chaska och hennes lillasyster, fyraårige Illary, som misshandlade Joys Estefani. Hon polisanmälde ex-maken, Arturo Ccana Condori, 32, som anhölls men släpptes fri kort därefter. Paret hade nyligen separerat men bodde fortfarande under samma tak. Joys Estefanis familj är övertygad om att Arturo spelar en viktig roll i den unga kvinnans försvinnande.

===

Cinthia Estrada Bolivar saknar sin syster Marleny Estrada Bolivar som försvann den 13 juli 2020.

Cinthia Estrada Bolivar saknar sin syster Marleny Estrada Bolivar som försvann den 13 juli 2020. Foto: Florence Goupil

Från det sydliga Peru åker vi till huvudstaden Lima. Cinthia Estrada Bolivar, 31, tänker tillbaka på dagarna i juli i år. Familjen hade fått ett telefonmeddelande att hennes syster Marleny Estrada Bolivar inte hade kommit till den soppköksaktivitet, ”Olla Común”, som hon ledde i kvarteret.

Den 16 juli åker familjen till Marlenys hem för att leta efter henne. Marlenys ex-make och far till deras två barn tar emot familjen.

– Han svarade bara lätt att hon hade åkt bort och inte skulle komma tillbaka, berättar Cinthia. Han var alldeles för lugn i förhållande till att modern till hans barn var försvunnen.

Cinthia berättar också att mannen höll på med en storstädning av huset. Marleny hade tidigare anmält mannen för våld mot henne och deras son. Hon bodde med ex-maken och deras två barn i kvarteret San Juan de Lurigancho, ett fattigt bostadsområde i utkanten av Lima som anses vara ett av de farligaste områdena i huvudstaden.

Dagen efter anmäler familjen Marleny som försvunnen.

===

Coronaviruset har i många länder i Latinamerika medfört en sträng lockdown. Enligt experter har detta förvärrat situationen för barn och kvinnor som lever i våldsamma hem. Genom nedstängningen av samhället har många kvinnor tvingats leva instängda i månader i sina hem med en våldsam man.

Marleny Estrada Bolivar och Joys Estefani Qqueccaño Huamani är långt ifrån de enda kvinnor som har försvunnit. I Peru anmäldes totalt 14 912 personer som försvunna under perioden 1 januari – 1 november 2020. Enligt polisen i Peru var hälften minderåriga och 64 procent av anmälda försvunna var kvinnor.

Speciellt bekymmersamt är det höga talet för försvunna minderåriga flickor.

– Minderåriga som flyr är ett tecken på att samhället har misslyckats, säger Eliana Revollar Añaños, representant för kvinnors rättigheter hos Ombudsmannainstitutionen i Peru.

 Affischer i huvudstaden Lima som söker information om Alison Fernandez, som har försvunnit.

Affischer i huvudstaden Lima som söker information om Alison Fernandez, som har försvunnit. Foto: Florence Goupil

Och siffrorna för våld mot kvinnor talar för sig själva. Under mars-juli då Peru var i lockdown registrerade Kvinnoministeriet 11 000 fall av våld mot kvinnor. Nästan 30 procent av offren var minderåriga.

Under lockdown har antalet försvinnanden ökat.

– Vår hypotes är att merparten av de minderåriga har flytt på grund av fysiskt eller psykiskt våld eller sexuella övergrepp, förklarar Eliana Revollar Añaños. Men vi vet inte orsaken. Och vi vet inte hur många som hittas och i vilket tillstånd de befinner sig. Vi vet inte hur många som fortfarande är saknade. Bristen på data är ett stort problem.

Katherine Soto Torres från gruppen Försvunna kvinnor PERU (Mujeres Desaparecidas PERÙ), berättar att flera av de regioner där försvinnanden anmäls präglas av utvinningsindustri som olovlig gruvdrift och är ökända för människohandel. Cusco är inget undantag.

– Rapporterna om försvunna flickor och kvinnor i Cusco är alarmerande med 800 anmälningar från 1 januari till 1 november. Det gör Cusco till den region i Peru som har näst flest fall. Om inte dessa anmälningar behandlas effektivt så kan vi inte förebygga och kan inte heller räkna med att hitta kvinnorna i livet, säger Katherine Soto Torres.

===

Yoni Palomino framför huset där hennes brorsdotter Joys Estefani försvann.

Yoni Palomino framför huset där hennes brorsdotter Joys Estefani försvann. Foto: Florence Goupil

Joys Estefani Qqueccaño Huamani blev bortgift med Arturo när hon var 15 år. Att besöka det hus där Joys, Arturo och deras två döttrar bodde är som att gå in i en scen i en skräckfilm. Fast det är alltför verkligt. Det är leksaker, krossat glas, sopor och kläder. Under besöket kommer medlemmar i Arturos familj hela tiden förbi. Deras hus är bara 28 meter bort. Då vi närmar oss Joys Estefanis hus hör vi ett ljud som om det var någon inne i det övergivna huset. Är det månne Joys Estefani? Arturo? Svaret uteblir och vi blir rädda.

Vi går in i det övergivna huset och ser med egna ögon röda fläckar vid de sönderslagna fönstren. På väggen syns resterna av ett rött avtryck av en hand. Vad är det som har hänt? Många frågor, få svar.

– Vi kräver rättvisa, säger Nilo Qqueccaño, Joys Estefanis farbror. Det är inte rättvist att det här drabbar en fattig bondkvinna med två döttrar. Det kan inte vara riktigt att kvinnor blir misshandlade i det tjugoförsta århundradet.

Utanför huset finns flera platser där jorden nyligen har grävts upp. Joys Estefanis far, René Qqueccaño, 44, är rädd för sin dotters exman och dennes familj som han fruktar är medskyldig till ett brott.

– Jag är rädd för att den familjen kan se till att jag försvinner, säger fadern.

===

Aktivisten Katherine Soto Torres tycker att det är viktigt att se det mänskliga i problematiken kring försvinnanden:

– Myndigheterna bör ge ett svar till familjerna. Det är som om deras dotter eller syster aldrig har existerat. Försvunna kvinnor är inte bara en siffra, det handlar om människor.

Hon pekar på att familjerna inte har förtroende för myndigheterna:

– Familjerna får ofta skulden för försvinnanden. Eller så förklaras det bara med svartsjuka och att kvinnan nog också hade skuld i om det har hänt henne något.

Stadsdelen San Juan de Lurigancho är en fattig del av Lima.

Stadsdelen San Juan de Lurigancho är en fattig del av Lima. Foto: Florence Goupil

Enligt Ombudsmannainstitutionen i Peru har 114 mord på kvinnor registrerats under årets tio första månader. I fall med försvunna personer är det viktigt att polisen agerar snabbt. Tiden kan göra skillnad för om personerna återfinns i livet.

– Vi hade 28 kvinnor där det började med att de anmäldes saknade, säger Eliana Revollar Añaños på Ombudsmannainstitutionen. Om man hade letat efter dem snabbt hade deras liv sannolikt kunnat räddas. Men dessa 28 kvinnor hittades döda. Många av morden på kvinnor sker i det egna hemmet.

Inrikesministeriet är högsta ansvariga myndighet när det gäller försvinnanden. Elsa Huallpacusi Hilario, rådgivare på inrikesministeriet, ansvarar för området med försvunna personer:

– Vi har några smärtsamma fall som har visat oss att vårt system för försvinnanden måste implementeras.

Hon säger att alla fall har behandlats enligt de krav som finns.

– Men ofta saknar vi samarbete från allmänheten. De anmäler att en familjemedlem är försvunnen och så letar de själva efter vederbörande. Personen återfinns men de anmäler det inte till oss. Om de kommer ihåg att berätta att en person har återvänt så skulle det vara till stor hjälp, säger Elsa Huallpacusi Hilario.

I oktober presenterade Perus president Martín Vizcarra ett nytt nationellt system för eftersökning och en del av systemet är ett nationellt register för försvunna personer.

==

Tillbaka till Marlenys familj i Lima. De berättar om brist på aktivitet från myndigheterna.

– Vi hade tilltro till myndigheterna, berättar systern Cinthia Estrada Bolivar. Men de har inte gjort något för att leta efter henne. Vi fick hela tiden höra att vi skulle hålla oss borta från Marlenys bostad. Det visade sig vara ett stort misstag.

Cinthia Estrada Bolivar med sin dotter dagen efter att hennes försvunna syster, Marleny Estrada Bolivar, har hittats mördad.

Cinthia Estrada Bolivar med sin dotter dagen efter att hennes försvunna syster, Marleny Estrada Bolivar, har hittats mördad. Foto: Florence Goupil

Marlenys ex-man reste i augusti iväg med parets två små barn. Den 3 september kommer polisen och Marlenys familj till Marlenys hus i Lima. Systern Cintha har flera gånger drömt om att Marlenys finns i huset men är död. Medan polisen med hund letar i ett av rummen är Cintha övertygad om att systern finns under golvet.

– Jag kunde se att rummet såg annorlunda ut, det var något med golvet, berättar Cinthia Estrada Bolivar.

Tillsammans med fadern börjar de gräva. Spaden gick lätt genom jorden men de hittade ingenting. Polisen ansåg sig klara med undersökningen och ville komma iväg.

– Min intuition sade mig att Marleny var därnere och vi fortsatte gräva, säger Cinthia Estrada Bolivar. Så kom en fruktansvärd lukt från hålet vi hade grävt.

Polisen ber familjen att gå bort. De hittar Marlenys kropp en och en halv meter ner i jorden, begravd under sitt eget rum.

– Jag vill ha rättvisa efter min systers död, säger Cinthia Estrada Bolivar.

I oktober hittade polisen ex-maken Segundo Apaza Polloqueri och de två barnen. Nu är han misstänkt för mord på Marleny.

Stadsdelen San Juan de Lurigancho i huvudstaden Lima.

Stadsdelen San Juan de Lurigancho i huvudstaden Lima. Foto: Florence Goupil

===

I Cusco är Joys Estefanis familj oroad.

– Min brorsdotter är inget djur. Hur kan hon bara försvinna?, säger fastern Nalda Qqueccaño.

Quechua-flickan Chaska berättar att efter att modern försvann så följde hon och hennes syster med sin farbror till huset där Chaska fick torka bort blod från väggarna. Det är inte känt var den huvudmisstänkte Arturo befinner sig.

Familjens värsta farhågor visade sig stämma. Den 6 november tog byn, inte polisen, saken i egna händer och fann Joys Estefanis kropp. Hon låg nedgrävd vid Arturos familjs hus, 28 meter från det ställe där den unga kvinnan hade bott med sin ex-man och de två döttrarna.

Joys Estefanis familj fick svar. Men hundratals peruanska familjer väntar fortfarande på nyheter om sina försvunna familjemedlemmar.

Text: Lise Josefsen Hermann
[email protected]

Foto: Florence Goupil
[email protected]

Översättning: Ulf B Andersson

Quechua

Quechuafolket lever i Anderna i Sydamerika och består av olika etniska grupper som binds samman av det gemensamma språket quechua. I Peru beräknas omkring 14 procent av befolkningen tala quechua.

Peru

Huvudstad: Lima

Politik: Självständighetskrig mot Spanien 1811-1826. Den 26 januari 2020 hölls nyval till parlamentet. Resultatet blev det mest splittrade i landets historia och inget parti fick över elva procent. Många partier är idag uppbyggda kring en person, inte enligt ideologier. Martin Vizcarra vann presidentvalet 2018 och har lovat bekämpa korruption.

Den 9 november avsatte kongressen presidenten och Manuel Merino utropades som interimspresident. Många ansåg att det i praktiken var en statskupp och protester utbröt över hela Peru. Sedan två personer skjutits till döds avgick Merino den 15 november.

Yta: 1 285 216 km2 (Sverige 449 964 km2)
Befolkning: 33 miljoner.

Covid-19

I Peru hade 35317 personer avlidit i covid-19 den 19 november. Ökningstakten av nya fall har avtagit under hösten men landet tillhör de som haft flest döda i förhållande till befolkningsmängden.

Läs mer om Peru från Amnesty Press

Våldet vardag för kvinnor i Latinamerika – antalet mord ökar i flera länder (7 februari 2019)

Peru: Kvinnogrupper rasar mot amnesti för Fujimori (24 januari 2018)

Peru: Tvångssteriliserade kämpar för upprättelse (17 oktober 2012 – även i nummer 3/2012)

Här lär sig barnen säga Stopp! (24 augusti 2009)

Den långa vägen till upprättelse (22 november 2007 – även i nummer 4/2007)

Upprättelsen dröjer i Peru (21 oktober 2005)

»Vi ber om rättvisa – inget mer« (8 mars 2005 – även i nummer 1/2005)

Peru:”Över 69 000 personer dog eller försvann” (28 augusti 2003)

Reportage | 2020-11-30
Av: Lise Josefsen Hermann
Även publicerad i AmnestyPress #4/2020