”Homosexuellt gäng” greps i Nigeria – sex unga män hotas av fängelse

I Benin City, huvudstad i den nigerianska delstaten Edo, rapporterar polisen att sex män i ett homosexuellt ”gäng” ska ha gripits av sedlighetspolisen. Enligt Gay Star News berättade Musa Daura, biträdande polischef i Benin City, för medier att de sex unga männen, som är drygt 20 år, alla ska ha erkänt att de gjort sig skyldiga till homosexualitet sedan år 2006.

Enligt polischefen ska den yngste av männen, en 20-åring, uppgett att han blivit våldtagen av ”gängets” ledare, en 24-åring. Gay Star News uppger att anklagelsen om våldtäkt kan handla om att han blivit lovad ett mildare straff eller att han ska slippa att bli uthängd i medierna.

– Man måste hålla med mig om att detta är ett brott mot mänsklighet och naturen, sade Musa Daura. Det handlar om en avskyvärd handling som måste fördömas i varje förgrening av alla.

Maxstraffet för samkönat sex i delstater i södra Nigeria är 14 års fängelse. Lagen är en kvarleva från den brittiska kolonialtiden. Nigeria är en av drygt 40 tidigare brittiska kolonier som kriminaliserar samkönat sex.

I januari 2014 skärptes lagarna då dåvarande president Goodluck Jonathan undertecknade en luddig lag som också förbjuder samkönade äktenskap, homosexuella grupper, medhjälp till homosexualitet och i den nya lagen förbjöds också offentliga uttryck för kärlek mellan personer av samma kön.

I norra Nigeria kan de sharialagar som har införts i en rad delstater i teorin ge dödsstraff genom stening för alla former av utomäktenskapligt sex, inklusive samkönat sex.

I januari 2014 rapporterades om en 20-årig muslimsk man i staden Bauchi som hade dömts till 20 piskrapp för att ha haft sex med en annan man. Enligt BBC, som var närvarande i rättssalen, genomfördes piskningen direkt i rättssalen. Den dömde mannens ”brott” skulle ha ägt rum när han var 13 år gammal. Den nya lagstiftningen i januari 2014 ledde till ett ännu hårdare tryck mot hbtq-personer i Nigeria och det rapporterades om en rad godtyckliga arresteringar och också om mobbattacker mot påstått homosexuella personer.

15 maj 2016

Läs också You Thought It Was Tough Being Gay in Uganda. "It's Hell in Nigeria." (reportage i Mother Jones 13 mars 2014)

Ulf B Andersson
Amnesty Press