Manifestation mot dödsstraff

Den 10 oktober var det den internationella dagen mot dödsstraff, vilket också var temat för manifestationen som hölls på lördagskvällen den 12 oktober i samband med Amnestys aktivsisseminarium i Stockholm. Drygt 90 personer deltog i manifestationen och tågade med facklor från Ersta till Södermalmstorg, där de samlades upp och lyssnade på tal av Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren och skönsång av Amnestykören.

reportage | 2013-10-15
Av: Lisa Silver
Tåget gick från Ersta till Södermalmstorg.

Tåget gick från Ersta till Södermalmstorg. Foto: Lisa Silver

Amnestykören inledde manifestationen med den senegalesiska sången Hiye Himana. Den iranske advokaten och människorättsförsvararen Mohammad Mostafaei, som lever i exil, arbetade i Iran mot dödsstraffet men ställde in sitt tal efter att ha mottagit hot. Istället talade Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren om dödsstraffet i världen idag och de framsteg som faktiskt har gjorts på området sedan Amnesty International grundades för drygt 50 år sedan.

Elisabeth Löfgren talade.

Elisabeth Löfgren talade. Foto: Lisa Silver

1948 tillämpade i princip alla länder i världen dödsstraff, det var bara åtta länder som inte gjorde det, 1976 hade den siffran dubblats till 16. Idag är det 97 länder som har avskaffat dödsstraffet. Till denna siffra kan också läggas cirka 40 länder som fortfarande har kvar dödsstraffet men i praktiken inte längre avrättar några människor. Det förekommer dock att även länder i denna grupp avrättar fångar. I augusti 2012 avrättades till exempel nio dödsdömda fångar i Gambia och det var då de första avrättningarna sedan 1985.

Ett vanligt argument för att behålla dödsstraffet är dess avskräckande effekt, men det finns inte en enda studie som visar att dödsstraffet faktiskt fungerar avskräckande, påpekade Elisabeth Löfgren.

Amnestykören.

Amnestykören. Foto: Lisa Silver

Tvärtom, så är den grova brottsligheten högre i de delstater i USA som tillämpar dödsstraff. Inför att Kanada skulle avskaffa dödsstraffet oroade sig många för att den grova brottsligheten skulle öka men utfallet var ett helt annat och den grova brottsligheten minskade istället med 40 procent.
– Dödsstraffet behöver förpassas till historiens skräpkammare där det hör hemma, avslutade Elisabeth Löfgren sitt tal.
Manifestationen avslutades med sången Kampen den går vidare, även den framförd av Amnestykören.

Därför demonstrerar jag mot dödsstraffet

Roohulla Jafri.

Roohulla Jafri. Foto: Lisa Silver

Roohulla Jafri, 28 år, Stockholm
Utbytesstudent från Pakistan, medlem i en studentgrupp vid Stockholms universitet.
– Jag är mot dödsstraffet och jag stödjer mänskliga rättigheter. För mig är dödsstraffet ologiskt.

Sigrid Körling.

Sigrid Körling. Foto: Lisa Silver

Sigrid Körling, 24 år, Malmö
Medlem i Malmös hbtq-grupp och praktikant på Malmökontoret.
– Det är nästan en dum fråga, rätten till liv – punkt! Det ska bli hur kul som helst att delta i manifestationen.

Tekla Siesjö.

Tekla Siesjö. Foto: Lisa Silver.

Tekla Siesjö, 17 år från Göteborg
Medlem i en skolgrupp vid Donnergymnasiet.
– För att oskyldiga människor kan dömas till döden och för att det är oåterkalleligt. Det finns också många unga människor och människor som inte är vid rätt sinneslag som döms till döden och det går aldrig att rätta till det i efterhand.

Margus Aule

Margus Aule Foto: Lisa Silver

Margus Aule, 69 år från Stockholm
Medlem i grupp 21 och Aktionsgruppen mot dödsstraff.
– Det är en självklarhet tycker jag nästan men desto mer man jobbar med det desto tydligare blir det hur fel det är. Det är oåterkalleligt och många människor döms trots att de är oskyldiga. Dessutom är det så att människor gör misstag, även i de här fallen.

Text och bild: Lisa Silver
[email protected]

Läs mer
Svenska Amnestys arbete mot dödsstraffet

reportage | 2013-10-15
Av: Lisa Silver