Krisen i Nauru skärps: Parlamentsledamöter grips, yttrandefriheten stryps

Parlamentsledamöterna Squire Jeremiah och Sprent Dabwido, tidigare president i Nauru, framträdde den 20 juni i domstol men vägrades frigivning mot borgen. Enligt Radio New Zealand är det inte känt vilka anklagelser som riktas mot dem men totalt har nu fem parlamentsledamöter suspenderats från parlamentet när regeringen slår ned på protester i Nauru.

Den 16 juni förekom protester mot regeringen utanför parlamentet och det uppges att tio poliser skadades. Fönster på parlamentsbyggnaden ska ha krossats.

Regeringen anklagar oppositionen för att ta politiska poänger på protesterna. Oppositionen uppger att parlamentsledamoten Mathew Batsiua ska ha lurats till ett möte med presidenten på tisdag varvid han istället greps av polis. Ytterligare en parlamentsledamot, Roland Kun, har fått sitt pass beslagtaget för att han inte ska kunna lämna ön. Enligt australiska nyhetsbyrån AAP hämtades Roland Kun av polis ombord på ett plan som skulle flyga till Nya Zeeland.

Regeringen har också gått till angrepp mot utländska medier och sagt att det är ”skamligt” att de har intervjuat oppositionen. Extra polisstyrkor har kallats in för att förhindra fortsatta protester.

Protesterna i tisdags riktade sig mot påstådd korruption och en ny lag som inskränker yttrandefriheten i Nauru. Det var tidigare i vår som myndigheterna beslöt att strypa tillgången till internet, inklusive Facebook. Myndigheterna angav som skäl att det handlade om att förhindra tillgång till pornografi på nätet. Kritikerna menade dock att det handlade om att strypa politisk opposition i landet och varnade för att oppositionella nu riskerar sju års fängelse.

Den 25 maj uppmanade David Kaye, FN:s specialrapportör för yttrandefrihet, Nauru att respektera yttrandefriheten och upphäva den nya lagen.

– De nya lagarna kan användas för att strypa avvikande opinionsyttringar och avskräcka människorättsförsvarare, akademiker, journalister, studenter, politiker och medlemmar i civila samhället, sade David Kaye.

Facebook spelar en viktig roll i opinionsbildningen i Nauru och David Kaye uttryckte oro för att strypandet av internet har kommit till för att förhindra asylsökande och flyktingar i landet att få information. Även USA:s utrikesdepartement har kritiserat den nya lagen i Nauru.

Australien har ett förvar för asylsökande och flyktingar i Nauru. Missförhållanden har rapporterats och bland annat Amnesty International har riktat skarp kritik mot förvaret och myndigheternas vägran att släppa in journalister och organisationer.

På måndagen rapporterade Radio New Zealand att människor avskedas från sina arbeten om det misstänks att de deltog i protesterna förra veckan.

Mathew Batsiua, parlamentsledamot som nu är fri mot borgen, sade till Radio New Zealand att även personer som inte deltog i protesterna men misstänks vara sympatiskt inställda till demonstrationen, nu förlorar jobbet.

Nauru är världens minsta land med drygt 13 000 invånare och består av en ö i Stilla havet. Efter att annekterats av Tyskland 1888 blev Nauru en del av Tyska Nya Guinea. Efter Tysklands nederlag i Första världskriget blev landet ett mandat under Nationernas förbund och förvaltades av Australien. År 1968 blev Nauru självständigt och medlem i FN. Australien ansvarar dock fortfarande för Naurus försvar. Landets ekonomi har kraftigt försvagats sedan tillgången på fosfat minskat och behovet på världsmarknaden avtagit.

23 juni 2015

Ulf B Andersson
Amnesty Press