Kamerun: Ny terrorlag riktas mot separatister

I de engelsktalande delarna av Kamerun finns en rörelse som vill bryta sig loss från den större delen av landet som tidigare stod under franskt styre. Men president Paul Biyas regering har nu infört en ny hård anti-terrorlag som syftar till att kväsa separatisterna.

Rörelsen Southern Cameroons National Council, SCNC, vill bilda ett eget land som skulle bestå av Kameruns nord- och sydvästra regioner. Den engelsktalande befolkningen utgör 22 procent av landets 20 miljoner invånare.

Men SCNC:s verksamhet har blivit starkt begränsad efter införandet av den nya lagen, som förbjuder offentliga möten, gatuprotester och alla former av aktiviteter som myndigheterna anser stör den allmänna ordningen.

Det natursköna och resursrika Kamerun intogs först av Tyskland 1884. Efter första världskriget och Tysklands nederlag kom dock landet att delas mellan Frankrike, som tog fyra femtedelar av landet, och Storbritannien.

Efter självständigheten bildade de tidigare franska delarna av landet 1961 en federation, som senare annekterade de engelsktalande regionerna. Sedan dess har det funnits spänningar mellan de olika delarna av landet, och invånarna i de tidigare brittiska regionerna har varit frustrerade över att de inte själva har kontrollen över sina tillgångar.

Separatisterna menar att de engelsktalande regionerna har förblivit förfördelade, vilket ökat fattigdomen där. En källa till frustration är landets stora oljetillgångar, vars intäkter enligt den oberoende organisationen Natural Resource Governance Institute, NRGI, direkt kontrolleras av presidenten. Organisationen har även slagit fast att rättssäkerheten är eftersatt och Kamerun får ett mycket dåligt betyg när det gäller öppenhet i fråga om statsbudgeten.

Sedan den nya lagen infördes i början av året har inte SCNC kunnat genomföra några stora manifestationer. När organisationen i början av april försökte genomföra ett möte så slutade det med att SCNC:s vice ordförande Nfor Ngala Nfor greps tillsammans med sex andra aktivister.

Andrew Kang som var värd för det planerade mötet berättar för IPS att säkerhetsstyrkor plötsligt slog till mot hans hem i samband med mötet.

– De misshandlade oss och beordrade oss att följa med till polisstationen. Sedan satt vi gripna i fyra dagar innan vi släpptes fria, berättar han.

Andrew Kang förnekar anklagelserna om att gruppen skulle understödja rebellisk verksamhet.

Enligt människorättsaktivisten Martin Fon Yembe, som även är medlem i SCNC, är den officiella linjen att den nya antiterrorlagen infördes för att kunna bekämpa terrororganisationen Boko Haram. Men i själva verket var den direkt riktad mot SCNC, menar han.

– Alla vet att den infördes för att stoppa vår rörelses aktiviteter, säger Martin Fon Yembe till IPS.

År 2013 publicerade USA:s utrikesdepartement en rapport om Kamerun som slog fast att landets säkerhetsstyrkor gör sig skyldiga till tortyr och andra människorättsbrott, att landets rättsväsende fungerar undermåligt, samt att organisationsrätten och mötesfriheten är beskuren.

Tusentals kamerunier som stödjer separatisterna lever i exil i Europa och USA efter att ha tvingats på flykt från hemlandet.

Läs mer om Kamerun från Amnesty Press

Ny antiterrorlag möter hård kritik i Kamerun (8 december 2014)

Gränskonflikt med Kamerun löst (14 augusti 2008)

Dödsoffer vid protester i västra Kamerun (2 oktober 2001)

Mbom Sixtus
IPS/Yaounde