Ny antiterrorlag möter hård kritik i Kamerun

Medan kamerunska styrkor fortsätter att bekämpa anhängare till den nigerianska extremiströrelsen Boko Haram i landets norra delar vill regeringen i Kamerun införa en ny lag som skulle innebära dödsstraff för personer som dömts för olika former av terrorbrott. Lagen möter dock hård kritik och oppositionen menar att det verkliga syftet med antiterrorlagen är att kväsa kritiska röster.

Kamerunska politiker röstade nyligen igenom ett lagförslag som innebär att alla som utför, medverkar vid, eller finansierar, terrordåd ska dömas till döden. Den nya antiterrorlagen ska nu diskuteras vidare i landets senat.

Lagförslaget föreskriver även dödsstraff för personer som ”utför aktiviteter som kan leda till en allmän revolt eller störa landet från att fungera normalt”, samt samma straff för en rad andra handlingar som kan kopplas till terrorism.

Men lagförslaget har mött en våg av hård kritik från en lång rad företrädare för oppositionen, olika organisationer, kyrkoledare och fackliga företrädare.

– Denna lag är utformad för att skrämma folket och strypa friheten, säger oppositionsledaren John Fru Ndi till IPS.

Kah Wallah, som företräder Kamerunska folkets parti, menar att den nya lagen innebär en återgång till den värsta sorten av diktatur.

– Denna lag står i strid med det kamerunska folkets grundläggande friheter och rättigheter. Regeringens verkliga syfte är att undertrycka politiskt motstånd, under täckmanteln att det handlar om att bekämpa terrorism, säger hon till IPS.

Även Maurice Kamto, som tidigare var medlem av regeringen, men som hoppade av för att bilda partiet MRC (Rörelsen för Kameruns förnyelse), är mycket kritisk. Han säger att president Paul Biya, som styrt Kamerun i 32 års tid, nu är orolig för att förlora makten i samband med en folklig resning.

– Presidenten har definitivt lärt sig en läxa av det som skedde i Burkina Faso, säger Maurice Kamto.

I närliggande Burkina Faso tvingades nyligen president Blaise Compaoré bort från makten, efter att ha styrt landet i 27 år.

Enligt oppositionsledaren John Fru Ndi kommer många olika organisationer att gå samman för att stoppa den nya antiterrorlagen.

– Folket måste vägra och förkasta denna lag. Vi kommer att bekämpa den med alla till buds stående medel, säger John Fru Ndi.

Den fackliga ledaren Jean Mark Bikoko från offentliganställdas fackförening har i ett uttalande kallat den nya lagen för ”en veritabel krigsförklaring mot folket”, som man kommer att protestera mot den 10 december, som är FN-dagen för mänskliga rättigheter.

Kameruns regering har dock meddelat att man kommer att agera resolut i kampen mot terrorismen.

– Kamerun kommer aldrig att böja sig för dem vars dagordning endast syftar till att skapa kaos och destabilisera statens funktioner, sade justitieminister Laurent Esso nyligen i parlamentet.

I norra Kamerun bekämpar landets armé gränsöverskridande räder som utförs av Boko Haram. I maj i år deklarerade president Paul Biya tillsammans med en rad andra regionala politiska ledare krig mot extremiströrelsen. Sedan dess har Kamerun skickat tusentals soldater till landets nordliga delar, och enligt försvarsminister Edgar Alain Mebe Ngo’o planerar man att skicka ytterligare förstärkningar på tusentals soldater för att bekämpa Boko Haram.

Enligt försvarsministern har landets armé förlorat ett 40-tal soldater sedan krisen eskalerade för åtta månader sedan, medan närmare ett tusen av Boko Harams medlemmar ska ha dödats.

Samtidigt har striderna i norra Kamerun haft mycket stora ekonomiska kostnader. Enligt landets finansminister Emmanuel Nganou Djoumessi har bland annat turismen drabbats mycket hårt.

Ngala Killian Chimtom
IPS/Yaoundé