Dödsoffer vid protester i västra Kamerun

Hundratals soldater har skickats till västra delen av Kamerun och enligt BBC dödades tre personer medan 140 arresterades under oroligheter på måndagen.

Oroligheterna bröt ut i städerna Kumba och Bamenda när Southern Cameroons National Council, SCNC, trots förbud från regeringen genomförde demonstrationer på 40-årsdagen av utropandet av självständighet för området, en självständighet som aldrig erkändes.

Det var den 1 oktober 1961 som södra Kamerun, som hade styrts av Storbritannien slogs ihop med Franska Kamerun. I de brittisktalande delarna har man kämpat för självstyre och hävdar att man är andra klassens medborgare. SCNC uppger att tio medlemmar av organisationens ledarskap har arresterats.

– Vi ledde frihetsmarschen när polis och gendarmer anföll oss likt skadade lejon, sade Nfor Ngala, vice ordförande i SCNC i mobiltelefon när han samtalade med nyhetsbyrån Reuters från en fängelsecell.
Kameruns kommunikationsminister Jacques Fame Ndongo gav dock en annan version och sade till nyhetsbyrån AFP att säkerhetsstyrkor hade besvarat attacker från beväpnade demonstranter.

BBC konstaterar att situationen i de engelsktalande områdena är spänd och att det utegångsförbud som infördes på fredagen väntas bestå under veckan.

Kamerun blev 1884 en del av det tyska kolonialväldet i Afrika och blev under första världskriget ett slagfält när brittiska och franska trupper drev ut tyskarna. 1922 blev Kamerun ett NF-mandat, delat mellan Storbritannien och Frankrike.

1960 blev den franska delen självständig under ledning av Ahmadou Ahidjou som 1961-63 slog ner ett vänsteruppror med hjälp av franska trupper och styrde som diktator fram till 1982. I den brittiska delen hölls en FN-övervakad folkomröstning 1961 där den södra delen anslöts till Kamerun medan den norra delen ingick i Nigeria.

1972 förvandlades den federala republiken till enhetsstat och under president Paul Biyas styre från 1982 har den engelsktalande minoriteten anklagat regeringen för att inte respektera deras rättigheter. Biya har tillåtit ett flerpartisystem, men oppositionen har anklagat honom för valfusk och maktfullkomlighet.

Ulf B Andersson

2 oktober 2001

Ulf B Andersson
Amnesty Press