Slovakien: Ogiltigförklarad folkomröstning halv seger för hbtq-aktivister

En skylt inför folkomröstningen i februari förkunnar: ”Vi avgör våra barns framtid. Låt oss skydda deras rätt till både en mamma och en pappa”.

En skylt inför folkomröstningen i februari förkunnar: ”Vi avgör våra barns framtid. Låt oss skydda deras rätt till både en mamma och en pappa”. Foto: Pavol Stracansky/IPS

Nyligen hölls en hårt kritiserad folkomröstning i Slovakien som syftade till att stärka landets förbud mot homoäktenskap och göra det svårare för homosexuella att adoptera. Folkomröstningen ogiltigförklarades dock, eftersom alldeles för få deltog.

Bara drygt 20 procent av befolkningen deltog i folkomröstningen. Den blev därför ogiltigförklarad eftersom det var betydligt lägre än det valdeltagande på minst 50 procent som krävdes. Hela proceduren var hårt kritiserad av flera internationella människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, som menade att folkomröstningen uppmuntrade till homofobi och syftade till att låta en majoritet avgöra en människorättsfråga som berör en minoritet av befolkningen.

Kampanjen inför folkomröstningen var hård och frän och bestod bland annat av offentliga homofobiska uttalanden från präster. Landets tv-kanaler vägrade dock att visa en kontroversiell reklamfilm mot homoadoptioner, som i stället lades upp på nätet. Filmen visar ett barn på ett barnhem som får besked om att hans nya föräldrar är på väg att hämta honom, varpå barnen får syn på två män och frågar: ”Var är mamma?”.

Aktivister i Slovakien menar att den ogiltigförklarade folkomröstningen är ett bevis för att många slovaker – trots den hårda kampanjen, inte anser att hbtq-personer utgör ”ett hot” mot samhället.

– Folkomröstningen visar att människor anser att familjen är viktig, men att de inte anser att samkönade familjer utgör ett hot mot de traditionella. Och på längre sikt är de diskussioner som kom i gång om registrerade partnerskap något positivt, säger Martin Macko, som är ordförande för hbtq-organisationen Inakost i Bratislava, Slovakiens huvudstad.

Att den slovakiska folkomröstningen inte nådde sitt mål har även välkomnats i andra delar av Central- och Östeuropa där hbtq-personer ofta möts av intolerans och diskriminering.

– Aktivister över hela Europa har välkomnat utgången av den slovakiska folkomröstningen, och förhoppningsvis kommer den att leda till en konstruktiv diskussion om jämlikhet i Slovakien. Samtidigt vet vi att det återstår mycket arbete i hela regionen, säger Emma Cassidy vid den internationella hbtq-organisationen ILGA-Europe till IPS.

Inställningen till sexuella minoriteter är i stora delar av Central- och Östeuropa betydligt mer konservativ än i Västeuropa, och i vissa länder direkt fientlig. Tjeckien är det enda landet i regionen som tillåter registrerade partnerskap.

I flera andra länder, som Slovakien, Ungern, Kroatien och Polen slår konstitutionen fast att äktenskap bara får ingås mellan en man och en kvinna. Nyligen beslutade även parlamentet i Makedonien att införa en likadan regel.

I alla länder är det förbjudet för homosexuella par att adoptera barn, och i flera fall saknas det lagar som uttryckligen skyddar hbtq-personer. I Bulgarien klassas exempelvis homofobiska hatbrott som ”huliganism”, och många aktivister menar att den bristande lagstiftningen skapar en stor rädsla bland hbtq-personer.

I Ryssland finns det lagar som syftar till att motverka ”främjande av icke-traditionella sexuella relationer” om detta ”främjande” kan nå minderåriga medan det i Litauen finns lagar som förbjuder "främjande" av homosexualitet.

I vissa länder är fördomar mot hbtq-personer mycket vanliga. En undersökning som gjordes i Ukraina 2013 visade att två tredjedelar av de tillfrågade ansåg att homosexualitet är en perversion, medan en annan studie gjord samma år visade att 61 procent av tillfrågade hbtq-personer i Litauen upplevt att de blivit utsatta för diskriminering.

I ett land som Ryssland riskerar den som ens misstänks för att inte vara heterosexuell att utsättas för öppen och organiserad diskriminering och i vissa fall dödligt våld.

Natalja Tsymbalova är en hbtq-aktivist från S:t Petersburg som tvingades fly från hemlandet i september förra året, efter att ha hotats till livet. Hon är bara en av minst tolv hbtq-personer som flydde från Ryssland under förra året, och hon lever numera i Madrid. Enligt henne har frågan om ”ukrainska fascister” numera ersatt de homosexuella som samhället största fiende i den statliga ryska propagandan.

– Men den statliga homofobin har inte försvunnit, utan bara hamnat lite i bakgrunden. Antalet fall av hatbrott minskar dock inte, och de utreds precis lika dåligt som tidigare, säger Natalja Tsymbalova till IPS.

I samband med folkomröstningen i det djupt katolska Slovakien gladdes anhängarna till initiativet över att påven Franciskus personligen ställde sig bakom deras kampanj.

Emma Cassidy vid ILGA-Europe säger att vissa politiska ledare gör hbtq-personer till syndabockar för att locka till sig anhängare.

– Vi får ofta höra från aktivister att detta görs för att dölja verkliga samhällsproblem. De för fram "traditionella familjevärderingar" som en metod för att rädda samhället. Tyvärr skapar de politiska ledarna samtidigt ett klimat av intolerans och hat, säger Emma Cassidy.

Natalja Tsymbalova menar att hetsen mot hbtq-personer ingår i den ryske presidenten Vladimir Putins retorik gentemot väst.

– Detta är en av de viktigaste konservativa värderingar de försöker föra fram och befolkningen har fortfarande negativa attityder gentemot hbtq-gruppen, säger hon.

Slovakiska hbtq-aktivister hoppas att den misslyckade folkomröstningen ska öppna för en diskussion i landet om att tillåta registrerade partnerskap - och även påverka debatten i andra länder.

– Religiösa grupper på Balkan och i vissa baltiska länder funderar på att försöka driva fram liknande folkomröstningar och vi hoppas verkligen att resultatet här kommer motverka detta, säger Martin Macko, vid organisationen Inakost.

20 mars 2015

Läs mer

Missing the point (Amnesty-rapport om Bulgarien 9 februari 2015)

Macedonia: Same-sex marriage ban will entrench discrimination (Amnesty International 20 januari 2015)

Slovakia: Referendum on marriage panders to homophobic discrimination (Amnesty International 2 februari 2015)

Slovakia: First Bratislava Rainbow Pride takes place despite intimidation and violence (Amnesty International 25 maj 2010)

Pavol Stracansky
IPS/Bratislava