Fler tillslag mot oppositionen i Azerbajdzjan
Människorättssituationen i det olje- och gasrika Azerbajdzjan har förvärrats under de senaste månaderna och regimen har skärpt sina insatser för att kväsa oppositionella röster. Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.
Human Rights Watch,kräver ett slut på trakasserierna mot landets främsta människorättsaktivist Leyla Yunus och hennes man Arif, som nyligen kortvarigt greps.
Organisationen menar att det internationella samfundet nu måste öka påtryckningarna på den azeriska regeringen. Uppmaningen är särskilt riktad mot Frankrikes president Francois Hollande, som enligt planerna ska besöka Azerbajdzjan den 11-12 maj. Människorättsaktivister menar att Francois Hollande under sitt besök i landet måste ställa som krav att han får träffa paret Yunus, och understryka för regimen att deras frihet är av stor betydelse för de fortsatta relationerna mellan Frankrike och Azerbajdzjan.
HRW uttrycker även oro över journalisten Rauf Mirgadirov, som av myndigheterna anklagas för att ha spionerat för Armeniens räkning. Han greps nyligen och sitter för närvarande frihetsberövad i väntan på rättegång. Rachel Denber, som är biträdande Centralasien-chef vid HRW, menar att anklagelserna mot Rauf Mirgadirov är uppdiktade.
– Mirgadirov har i flera års tid varit en hård kritiker av den azeriska regeringen och dess myndigheter, som sedan länge är kända för att komma med falska anklagelser. De sökte bara efter en anledning att spärra in honom, säger Rachel Denber till IPS.
Denber menar att paret Yunus och Mirgadirov representerar de kritiska röster som regimen inte vill ska få komma till tals.
– Men den skandalösa behandlingen av dem måste bli allmänt känd och åtgärdad omgående, säger Denber.
Azerbajdzjan kommer inom kort att ta över det roterande ordförandeskapet inom Europas främsta människorättsorgan, Europarådet. HRW uppmanar därför Europarådets norske generalsekreterare Thorbjörn Jagland att ge uttryck för omvärldens oro över behandlingen av paret Yunus och Mirgadirov och flera andra aktivister och journalister.
-Ingen regering bör komma undan med att ge sig på de mänskliga rättigheternas försvarare samtidigt som man försöker höja sin internationella status, säger Denber.
Företrädare för USA:s utrikesdepartement uttryckte nyligen ”djup oro” över människorättssituationen i Azerbajdzjan, och behandlingen av Yunus och Mirgadirov, som ”tycks vara relaterad till deras medverkan i folkliga försök att bygga upp förtroende och nå fram till en fredlig lösning av konflikten i Nagorno-Karabach”.
Nagorno-Karabach är en region bebodd av armenier som i realiteten fungerar som en självständig stat, men formellt tillhör den forna sovjetstaten Azerbajdzjan.
Gripandet av paret Yunus inträffade ungefär samtidigt som det anordnades ett möte mellan amerikanska och azeriska politiker och näringslivsföreträdare i Washington. Kritiker menar att det årliga mötet fungerar som en pr-kampanj för det olje- och gasrika Azerbajdzjan, där många av landets företrädare för energiindustrin deltar.
Leyla Yunus svåger Ramis Yunus, som sedan länge bott i Washington där han är verksam som skribent för flera azeriska och ryska medier, tilläts inte delta vid mötet efter att hans anhöriga gripits i hemlandet. Till lokala medier har Ramis Yunis sagt att hans målsättning vid mötet var att fråga amerikanska politiker om de sätter olja före mänskliga rättigheter i sina prioriteringar.
Farangis Abdurazokzoda IPS/Washington |