Flyktingar i Mali väntar på att kunna återvända hem

Agaichetou Toure flydde till Bamako från staden Gao i mars 2012. Hon vill mest av allt kunna återvända hem. Foto: Marc-André Boisvert/IPS
Över hundratusen maliska flyktingar har sedan inbördeskrigets slut återvänt hem men samtidigt som läget är stabilt i delar av landet finns det områden som fortfarande präglas av stor instabilitet.
Agaichetou Toure är klädd i traditionella kläder och sitter tyst i ett väntrum i stadsdelen Kalaban-Koura i utkanten av Malis huvudstad Bamako.
Först nu, efter nästan två år, ska hon registrera sig som internflykting. Hon visste inte tidigare vilket stöd som fanns för henne.
Hon flydde från Gao i sydöstra Mali dagen efter att islamister tagit kontroll över staden i mars 2012. Tillsammans med sina tre barn korsade hon floden Niger i en kanot medan ljudet av gevärseld hördes i bakgrunden.
Hennes två äldsta barn tog sig till en faster i grannlandet Niger medan Agaichetou Toure och hennes åttaåriga dotter reste till brodern i huvudstaden Bamako, en resa på 120 mil som tog fyra dagar med buss.
De har bott i nästan två år hos brodern i en bostad med två sovrum där broderns två fruar och åtta barn också bor.
– Jag är fast i Bamako. Jag trivs inte här, men jag måste ju ha någonstans att bo, säger 42-åriga Agaichetou Toure.
Hennes hemstad Gao utsattes för raketattacker i januari.
Det har gått ett år sedan landets regering återtog kontrollen över de norra delarna av landet och för ett halvår sedan hölls val under relativt fredliga former.
I januari 2012 inledde den tuaregiska minoritetsbefolkningen i norra Mali ett uppror. Det utnyttjades av grupper lojala mot al-Qaida som lyckades ta kontroll över stora områden i landets norra delar. Maliska regeringsstyrkor kunde i början av förra året slå tillbaka islamisterna med hjälp av franska soldater. Val hölls i landet i juli 2013.
Men hundratusentals människor är fortfarande på flykt och har inte kunnat återvända till sina hem. Internationella migrationsorganisationen, IOM, uppger att det finns nära 217 000 internflyktingar i den södra delen av landet och i huvudstaden Bamako. Det är en minskning jämfört med i juni 2013 då över 353 000 människor uppgavs vara på flykt inom landet. Många flyktingar uppger att det förbättrade säkerhetsläget gjort att de valt att återvända hem. Men ytterligare cirka 167 000 människor finns i flyktingläger i grannländerna.
På ett litet kontor i Kalaban-Koura möter Mahamane Allassa Assofaré cirka 20 flyktingar om dagen som vill registrera sig. Verksamheten bedrivs i samarbete med IOM. Genom att registrera sig får flyktingarna möjlighet till ekonomisk hjälp, utbildning och mödravård.
– Flyktingarna står inför många problem. Levnadsomkostnaderna är mycket högre i Bamako än där de kommer från. De har svårt att kunna ha råd med hälsovård, mat och bostad, säger Mahamane Allassa Assofaré till IPS.
IPS talar med Niamoye Alidji som återvänt till staden Timbuktu.
– Långsamt återvänder allt fler. Butikerna öppnar igen och skolan har kommit igång. Det håller på att bli bättre. Vi känner oss trygga.
I Timbuktu är läget stabilt men i andra delar av landet är situationen fortfarande osäker. Förutom staden Gao har Kidal också nyligen utsatts för raketattacker och områdena präglas av instabilitet.
– Vi uppmuntrar inte till ett tidigt återvändande i stora skaror, säger Olivier Beer från FN:s flyktingorgan UNHCR.
Enligt honom är ett av skälen att det saknas statliga insatser och att det är svåra förhållanden som väntar flyktingarna. De som förlorat allt de äger behöver stöd. Samtidigt är situationen ohållbar i hushåll där flyktingar flyttat in med släktingar.
IOM beräknar att cirka 800 000 människor i Mali är i behov av akut matbistånd och att cirka tre miljoner av landets 14,8 miljoner invånare kan komma att ha brist på mat de kommande tre månaderna.
Marc-André Boisvert
IPS/Bamako
Läs mer
Mali: Agenda for human rights in Mali (Amnesty 30 november 2013)
Slaget om Mali är långt ifrån över (Amnesty Press 1/2013)
Mali: Här tränar ungdomar för krig (Amnesty Press 4/2012)
Marc-André Boisvert IPS/Bamako |