STORBRITANNIEN
– Den här lagen förstärker på många sätt människors medborgerliga rättigheter.
Det sade den brittiske inrikesministern Jack Straw sedan den nya anti-terroristlagstiftningen trädde i kraft på måndagen. 1973 införde Storbritannien PTA, Prevention of Terrorism Act, som gav polisen omfattande rättigheter gentemot misstänkta terrorister. Men PTA var tvungen att förnyas varje år, medan den nya lagen är permanent. Labour-regeringen har fått en del kritik inom partiet då ledande Labour-politiker i förra valrörelsen avvisade ytterligare skärpningar i anti-terroristlagen.
På måndagen kom kritik mot lagen från bland annat Simon Hughes, språkrör i inrikesfrågor för det liberaldemokratiska partiet, som till BBC sade att den svepande defintionen av terrorism kan användas mot helt legitima protester:
– Om du är en fackföreningsledare som uppmanar till strejk på ett sjukhus kan du omfattas av den nya lagen, hävdade Hughes.
Regeringen motiverar den nya lagen med att Storbritannien har fått kritik från utlandet för att terroristorganisationer har kunnat använda landet som en skyddad bas för sin aktivitet. Enligt lagen kan i fortsättningen pengainsamling och öppet stöd för en organisation som använder våld utomlands leda till gripande i Storbritannien. Tillgångar kan beslagstas och det blir förbjudet att delta på möten där en medlem i en terroristorganisation deltar.
En lista på förbjudna organisationer håller på att utarbetas av inrikesministeriet. Bland de grupper som nämns finns Kurdistans arbetarparti PKK, GIA i Algeriet och de tamilska befrielsetigrarna LTTE. I Sri Lanka pågår en kampanj bland LTTE-sympatisörer och i måndags rapporterades 50 000 namn ha samlats in bland studenter i Jaffna på norra delen av ön med krav på att LTTE ska få fortsätta verka i Storbritannien. I Batticaloa på östkusten samlades 5 000 personer, däribland många skolbarn för att kräva samma sak. LTTE har sedan 1983 fört krig för att göra norra och östra delarna av Sri Lanka till en tamilsk stat. I huvudstaden Colombo uppger nationalister från den singalesiska befolkningsmajoriteten att de ska samla in en miljon namn för att kräva att de brittiska myndigheterna stoppar LTTE:s verksamhet. LTTE har tidigare förbjudits att verka i USA och Indien.
Den nya lagen kan också komma att omfatta brittiska aktionsgrupper. Militanta djurrättsaktivister och ”cyberterrorister” har nämnts. En del tror också att miljöorganisationer som bekämpar till exempel väggbyggen kan drabbas.
BBC |