Nya strider hotar fredsprocessen i Burundi

Striderna i Burundi har intensifierats de senaste veckorna och armén i Burundi uppger att över 200 rebellsoldater har dödats sedan i början av juli. På onsdagen var vägen från staden Gitega till huvudstaden Bujumbura stängd och strider pågick utanför Gitega.

De nya striderna har försämrat förhållandet mellan Burundi och grannlandet Tanzania. Burundi anklagar Tanzania för att beskydda rebeller som finns i de flyktingläger med hundratusentals invånare som ligger nära gränsen. Tanzania förnekar anklagelserna.

De senaste nio åren har omkring 200 000 människor, de flesta civila, dödats i strider i Burundi. Regeringen domineras av tutsier (14 procent av befolkningen) medan rebellerna hämtar sitt stöd bland hutuerna, som utgör 85 procent av de sex miljonerna invånare.

Under medling av Sydafrikas förre president Nelson Mandela har en fredsprocess inletts i Burundi och i november förra året bildades en övergångsregering där tutsier och hutuer delar makten. Två grupper av huturebeller, FNL (de nationella befrielsestyrkorna) och FDD (styrkorna till försvar av demokrati) har dock vägrat delta i fredsprocessen och har fortsatt sina attacker. Striderna som nu pågår beskrivs av BBC som de allvarligaste sedan regeringen tillträdde i november.

Den 18 juli planeras samtal i Tanzania mellan rebellerna och regeringen. FDD har sagt att de är beredda att delta i samtalen medan FNL vägrar.


BBC