Afghanistan: Hundratals talibaner i samordnade anfall
Förra onsdagen beskrevs som den våldsammaste dagen på mycket länge i Afghanistan. Då dödades 64 personer vid olika händelser, som omfattade både fraktionsstrider mellan olika krigsherrar och bussbomber som tillskrevs talibanerna.
Under helgen genomförde styrkor från talibanerna anfall som var mer omfattande och samordnade än tidigare, rapporterar nyhetsbyrån AP. Företrädare för de regeringstrogna myndigheterna uppgav på måndagen att två större attacker hade förekommit i provinsen Paktika i östra Afghanistan.
Den lokale polischefen Dawlat Khan sade till AP att upp till 200 talibansoldater på söndagskvällen hade attackerat en polisstation i Tarway, en by nära gränsen till Pakistan. Fyra polismän uppges ha tagits som gisslan, medan andra flydde.
Sent på lördagskvällen anfölls en polisstation i Barmal, en bit längre norrut i Paktika-provinsen. Den anfallande styrkan ska ha bestått av ”hundratals” gerillasoldater som med tung beväpning anlände i lastbilar. Polisstationen intogs och i de strider som sedan följde ska sju poliser och 15 av de anfallande gerillasoldaterna ha dödats. Anfallet i Barmal anses vara den största attacken på över ett år från vad som beskrivs som talibansoldater.
Guvernören Mohammed Ali Jalali uppgav att de anfallande styrkorna bestod av både talibaner och soldater som är lojala mot Gulbuddin Hekmatyar.
Hekmatyar var en av de ledande mujaheddin-ledare under motståndskampen mot Sovjetunionens ockupation. Efter kommunistregimens sammanbrott 1992 blev han som premiärminister ökänd under de strider som förödde Kabul. Efter talibanernas intåg i Kabul 1996 flydde Hekmatyar till Iran, som dock utvisade honom i början av 2002. Sedan dess har Hekmatyar hotat med krig mot utlänningar i Afghanistan och de afghaner som samarbetar med dessa.
Guvernören Mohammed Ali Jalali hävdade också att den pakistanska underrättelsetjänsten ISI hade organiserat anfallet i Barmal. Uppgiften får betraktas som obekräftad, men är ett tecken på att förhållandet mellan Pakistan och regeringen i Kabul är på väg att försämras.
ISI spelade en viktig roll i Afghanistan då de 1994 organiserade och beväpnade talibanerna och under dess fem år vid makten till stor del styrde och finansierade talibanregimen. Efter den 11 september 2001 tvingades dock Pakistan att dra tillbaka stödet till talibanerna.
AP |