Djibouti: Alla ”illegala” immigranter kastas ut

Enligt BBC uppgav ett ögonvittne i Djiboutis huvudstad att polisen och armén klockan 04.00 på tisdagsmorgonen spärrade av gatan Rue Nelson Mandela i stadens centrum. Alla personer som inte hade identitetshandlingar fördes till den centrala polisstationen i staden.
– Polisen hittade en hel del personer i den slitna arbetarstadsdelen Ambouli. De fyllde fyra lastbilar, sade ögonvittnet.
Huvudstaden beskrevs som en spökstad med stor militär närvaro på gatorna. Inrikesministeriet har dock lovat att inte genomföra husrannsakningar för att leta efter immigranter. Nyhetsbyrån AFP uppgav att minst 180 personer hade gripits och skickades till ett transitläger där deras nationalitet skulle fastställas innan de utvisas.
Enligt BBC utspelades liknande scener i andra städer i Djibouti, en tidigare fransk koloni vid Afrikas horn. Regeringen i landet hade i juli utfärdat ett ultimatum till alla immigranter som vistas i landet utan tillstånd: Lämna landet eller deporteras. En tidigare deadline förlängdes till midnatt den 15 september, men enligt BBC verkar nu myndigheterna fast beslutna att genomföra deportationen.

Omkring 100 000 utlänningar, 15 procent av befolkningen, beräknas ha befunnit sig i Djibouti innan ultimatumet utfärdades. Över 70 000 lämnade landet under juli och augusti, men tusentals personer har sökt sig till överfyllda läger. Enligt BBC finns 6 000 asylsökande i ett läger som FN satt upp i Aour Aoussa i södra delen av landet.
– Jag är mycket rädd för att tvingas lämna landet, sade Ali Mumen till nyhetsbyrån Reuters. Jag har inga papper som kan visa att jag är asylsökande, men om jag återvänder till Etiopien kommer jag att dödas.
Ali Mumen uppgav att han tillsammans med sin fru och fem barn hade flytt från Oromo-regionen i Etiopien där oromos i OLF sedan många år utkämpar ett lågskaligt krig mot den etiopiska centralregeringen. Många andra immigranter har kommit till Djibouti från Somalia och Eritrea där de arbetat för låga löner inom okvalificerade yrkesområden med jobb som djiboutierna inte vill ha.
Den ekonomiska effekten av utvisningarna har märkts i landet de senaste veckorna då det varit omöjligt att hitta hembiträden, kockar, städare, säkerhetsvakter och biltvättare och affärer och bagerier saknar personal, enligt BBC.
Men arbetslösheten beräknas närma sig 50 procent i Djibouti och immigranterna har beskyllts för att ta jobben från djiboutierna. Dessutom anklagas de för att stå för kriminaliteten.
– 80 procent av våldsbrotten, stölderna och våldtäkterna i Djibouti begås av illegala immigranter, hävdade en talesman för inrikesministeriet nyligen enligt BBC.

Men det finns också en annan dimension av de nu inledda massutvisningarna. USA flyttade i maj sitt högkvarter för ”kriget mot terrorism” i Afrikas horn till Djibouti och 1 500 soldater från USA finns i landet. Därtill kommer 2 700 franska soldater, 800 tyska soldater och 50 spanska soldater.
Det har utfärdats varningar för att al-Qaida-grupper, som av USA anses ha baser i Somalia och Jemen, kan komma att attackera västliga mål i Djibouti. Myndigheterna i Djibouti har förnekat att de utsatts för påtryckningar att göra sig av med de 100 000 immigranterna och USA:s ambassad sade i ett uttalande den 4 september att de inte har någon del i utformandet av den djiboutiska regeringens politik.
Ambassaden uttryckte också oro om anklagelserna att immigranter skulle ha behandlats illa under operationen för att utvisa dem.


BBC