”Slafsig rapport” – Grenada avfärdar Amnestys kritik

Premiärminister Keith Mitchell avfärdar den rapport om rättegångarna på Grenada 1983 som Amnesty International publicerade på torsdagen.
– Rapporten är slafsig, sade Mitchell till nyhetsbyrån AP. Jag känner inte att de har pratat med tillräckligt antal människor. De har inte varit tillräckligt grundliga i sina bedömningar.

I Amnestys rapport uppmanas Grenadas regering att genomföra en oberoende juridisk översyn av domarna mot Bernard Coard och 16 andra personer som 1983 befanns skyldiga till mordet på Maurice Bishop och andra ledande personer i regeringen. Av de 17 personerna dömdes 14 till döden som senare omvandlades till livstids fängelse. Amnesty kallar dem för det ”kalla krigets sista fångar” och anser att rättegångarna genomfördes på ett tvivelaktigt sätt.

Rapporten publicerades i samband med 20-årsminnet av de dramatiska händelserna på Grenada 1983. Coard, som var finansminister och vice premiärminister avsatte den 13 oktober premiärminister Maurice Bishop som sedan 1979 hade lett en vänsterregering. Sedan Bishop fritagits den 19 oktober utbröt ett uppror mot Coard och kuppmakarna och i de våldsamheter som sedan följde avrättades Bishop och några av hans medarbetare.
Coards tid vid makten blev dock kort. Den 25 oktober 1983 invaderade USA Grenada och tog snabbt kontrollen över ön tillsammans med några av östaterna i Karibien. Ronald Reagan anförde att amerikanska medborgare måste skyddas och att Kuba höll på att bygga ett flygfält som kunde utgöra ett hot mot USA. Coard och hans medhjälpare hölls sedan fängslade på ett amerikanskt fartyg innan de ställdes inför rätta.
Omkring 20 kubaner, 18 amerikanska soldater och 45 grenadier dödades under invasionen. Den amerikanska synen på konflikten har genom Clint Eastwoods film ”Heartbreak Ridge” fått stort genomslag.

Trots att 20 år har gått sedan mordet på Bishop och USA:s invasion är det fortfarande en känslig fråga på Grenada. I söndags hyllade Keith Mitchell Maurice Bishop när hans styrande parti NNP höll kongress. BBC rapporterar att Mitchell också meddelade att nyval ska hållas 27 november.
För två år sedan tillsatte Mitchell en sannings- och försoningskommission enligt sydafrikanskt mönster för att utreda händelserna 1983. Innan den kommissionen har presenterat sitt resultat vill inte Mitchell beröra ”Grenada 17” som Coard och hans anhängare kallas och de fortsätter sitta kvar i fängelse.

Ulf B Andersson

25 oktober 2003

Ulf B Andersson
Amnesty Press