Dissidenter på Kuba: Nej tack till Bush

Ledande kubanska dissidenter har tillbakavisat de senaste åtgärderna från USA:s sida för att störta Fidel Castros regim på Kuba.
I torsdags meddelade USA:s president George W Bush att han godkänt att ett amerikanskt militärplan ska användas för att återutsända radiosändningar från Miami till kubanska lyssnare. Samtidigt ska restriktioner införas när det gäller kubaner som från USA skickar hem ekonomiska bidrag till släktingar och familjevisiter ska inskränkas till vart tredje år.
Amerikanska fonder ska också användas för att sprida information över hela världen att Kuba härbärgerar terrorister, bedriver subversion i Latinamerika och ägnar sig åt en begränsad forskning kring offensiva biologiska vapen.
Enligt officiella uttalanden i Washington syftar åtgärderna till att skynda på Kubas ”övergång till demokrati”.

Enligt nyhetsbyrån AFP kom fördömanden av USA:s nya åtgärder från tre ledande dissidenter; Oswaldo Paya, ledare för Varelaprojektet som har samlat in namn för en folkomröstning, Eloy Gutierrez Menoyo, ledare för Cambio Cubano och Elizardo Sanchez, ordförande i Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter och nationell försoning.
– USA:s planer är en hårresande inblandning i kubanska angelägenheter, sade Eloy Gutierrez Menoyo.
– Totalt kontraproduktivt, ansåg Elizardo Sanchez.
– Det är varken lämpligt eller acceptabelt att någon kraft utanför Kuba försöker styra den kubanska övergångsprocessen, var Oswaldo Payas kommentar.
Paya har fått EU-parlamentets Sacharov-pris för sin kamp för demokrati.

Enligt BBC fick USA:s intressekontor i Havanna motta ett protestbrev från dissidenter på Kuba. Eloy Gutierrez Menoyo och Manuel Cuesta gick dit för att protestera mot Bushs nya åtgärder som har tillkommit efter förslag från Kommissionen för att stödja ett fritt Kuba, CAFC.

Utspelet från Vita huset ses av många bedömare som ett led i valrörelsen i USA. Rösterna från den kubanska kolonin i Florida kan vara avgörande för vem som blir president.
Fox News rapporterade i fredags att det finns frågetecken om de nya hårda åtgärderna mot Kuba har stöd av utrikesminister Colin Powell. Powells stabschef ska enligt en artikel ha sagt att den nuvarande isoleringen av Kuba ”är den dummaste politiken på jorden” och bedömt att ”det är vansinne”.

På måndagskvällen meddelade kubansk statstelevision överraskande att en stor del av försäljningen i dollarbutiker har stoppats tills vidare. Undantag gäller mat, bensin och personliga hygienartiklar. Enligt nyhetsbyrån AP var det oklart om stoppet också kommer omfatta dollarbutiker i turistområden.

Ytterligare tre dissidenter har dömts till fängelsestraff, rapporterar AFP. Rafael Corrales Alonso, Ricardo Ramos Pereira och José Santana Carrerira hade suttit fängslad sedan 2 februari 2002 och dömdes nu till mellan fyra och fem års fängelse för att ha stört allmän ordning.

33 kvinnor, vars bröder eller makar sitter i fängelse, genomförde på söndagen en protestaktion i Havanna, rapporterar Reuters. Protesten hölls på den dag som är ”Mors dag” på Kuba och startade i en kyrka. De 33 vitklädda kvinnorna gick sedan 14 kvarter innan de avslutade med ett möte i en park. De läste upp namnen på 336 personer som de hävdar är politiska fångar. Bland dessa fanns de 75 dissidenter som för drygt ett år sedan greps och dömdes till långa fängelsestraff.


AFP