Elfenbenskusten: Nytt avtal blåser liv i fredsprocessen
Ledarna för Elfenbenskustens olika rivaliserande grupper undertecknade i fredags kväll ett avtal om en ny tidsplan för den fredsprocess som stått stilla sedan i mars.
Avtalet, som tecknades i Ghanas huvudstad Accra efter ett två dagar långt möte, binder parterna att följa de överenskommelser som fanns i det fredsavtal som undertecknades i Marcoussis utanför Paris i januari förra året.
Fredagens avtal tillkom efter kraftiga påtryckningar från ett dussintal afrikanska ledare och från FN:s generalsekreterare Kofi Annan, rapporterar FN:s nyhetssida IRIN.
Enligt Accra-avtalet ska ett program för avväpning, demobilisering och rehabilitering påbörjas senast den 15 oktober. Det framgår tydligt att ”alla paramilitära grupper och all milis” ska inkluderas i programmet, det vill säga både de paramilitära grupper som stöder rebellerna i norr och de som stöder president Laurent Gbagbos regering.
Det internationella samfundet har vid ett flertal tidigare tillfällen försökt få igång fredsprocessen i Elfenbenskusten men har varje gång misslyckats. President Gbagbo har vägrat genomföra de reformer som krävdes i Marcoussis-avtalet och rebellerna har vägrat att lämna ifrån sig sina vapen och släppa in regeringens representanter i landets norra delar.
Men efter förra veckans förhandlingar har rebellerna nu valt att återvända till den nationella försoningsregeringen. Detta efter att i våras ha lämnat koalitionsregeringen i protest mot att över 100 personer dödades när regeringens styrkor våldsamt slog ned oppositionens fredliga demonstrationer i Abidjan den 25 mars.
Den här gången har de västafrikanska staternas ekonomiska union, ECOWAS, den Afrikanska Unionen och FN beslutat att bilda en gemensam arbetsgrupp som noga ska övervaka att det nya avtalet efterföljs. Ghanas president John Kuffuor, ordförande vid mötet i Accra, förutspådde att det antagligen kommer att uppstå problem längs vägen. Men han varnade samtliga parter för att ECOWAS är beredda att sätta in sanktioner mot de grupper som inte uppfyller sina åtaganden.
– Elfenbenskusten måste lyckas med detta. Vi kan inte stå bredvid och se på när ett systerland misslyckas, sade Kuffuor vid en presskonferens efter att mötet avslutats.
Kofi Annan ville vid samma presskonferens inte uttala sig om hur FN kommer att agera ifall parterna inte följer det nya avtalet.
– Jag vill inte försöka förutsäga vad säkerhetsrådet kommer att göra om parterna inte uppfyller kraven i det avtal som de nu själva undertecknat, sade Annan.
De viktigaste reformerna i Accra-avtalet är en ny medborgarskapslag som gör det lättare för västafrikanska invandrare att bli ivorianska medborgare, en ny lag som underlättar för invandrare att äga det land de brukar och som gör det möjligt för deras barn att ärva jorden, och slutligen en konstitutionell förändring som gör det lättare för ivorianer av utländsk härkomst att kandidera i presidentval.
Accra-avtalet ålägger också president Gbagbo att utfärda en förordning som formellt delegerar den verkställande makten till landets premiärminister Seydou Diarra.
Tidigare har premiärministerns makt kringskurits kraftigt av presidenten, som enligt den ivorianska konstitutionen åtnjuter nästan obegränsade maktbefogenheter.
Nina Persson
Amnesty Press, praktikant
IRIN |