Sverige: Myndigheterna följer inte FN:s barnkonvention

Svenska myndigheter följer inte upp arbetet med barn enligt de riktlinjer som riksdagen antog för cirka sex år sedan, vilka grundades på FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige.

I praktiken innebär det att myndigheter och kommuner inte kan veta om ett visst beslut de har fattat angående ett barn faktiskt var det bästa för individen.

Enligt den nationella strategin ska så kallade barnkonsekvensanalyser göras. Men bara en av elva myndigheter som har uppgivit till Barnombudsmannen att de gjorde sådana har i praktiken dokumenterat detta. Vägverket är den enda myndighet som faktiskt har gjort en analys.

  • Jag tror att man tar det för givet och jag tror också att det beror på att man ofta själv tycker att man har ett professionellt barnperspektiv. Men det är inte säkert att mitt välvilliga föräldraperspektiv är samma som ett genuint barnperspektiv, för vi vet inte alltid säkert vad barnen själva tycker i olika frågor, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg till Sveriges Radio.

Regeringen har som mål att låta barnperspektivet genomsyra sitt beslutsfattande. Men Riksrevisionens undersökning inom fyra departementsområden (social, finans, justitie och utbildning) visar att det saknades ett tydligt barnperspektiv i så mycket som två tredjedelar av alla propositioner under 2004. Flera av dessa rörde frågor som hade specifikt med barn att göra.

Framför allt handlar det om att det ofta saknas en koppling till barnkonventionen och den nationella strategin i den skriftliga information som regeringen redovisar riksdagen. Politiska beslut och andra förändringar som påverkar barn behandlas där bara i allmänna drag.

Sverige skrev under FN:s konvention om barnets rättigheter för 15 år sedan. Den innebär att myndigheter och offentlig verksamhet ska sätta barnets bästa i främsta rummet när de fattar beslut som rör barn. Dessutom säger konventionen att alla barn ska ha samma rättigheter.

FN:s barnrättskommitté noterade nyligen att det finns brister inom tillämpningen av konventionen i Sverige. Exempelvis har flyktingbarn som håller sig gömda i Sverige ingen möjlighet att gå i skolan.


Sveriges Radio