CIA:s hemliga läger i Östeuropa stängs

Två hemliga CIA-läger för tillfångatagna misstänkta terrorister har stängts och elva ”spökfångar” har flyttats från Östeuropa till ett nyöppnat läger i öknen någonstans i Nordafrika.
Det avslöjade den amerikanska TV-kanalen ABC på måndagskvällen. ABC News presenterade också en lista med namn på de elva fångarna som har hållits i Polen.

Stängningen av lägren kom efter att Washington Post den 2 november hade avslöjat att CIA höll spökfångar fängslade i Europa och sedan Human Rights Watch hade pekat ut Polen och Rumänien som värdländer för CIA:s hemliga läger.
ABC News rapporterar att anonyma källor inom CIA uppgav att USA fick bråttom att flytta alla fångar från Europa innan USA:s utrikesminister Condoleezza Rice skulle inleda sin Europaresa den 5 december. I Europa har uppgifterna om hemliga fängelser där fångar hålls utan rättegång på obestämd tid, vilket strider mot internationell rätt, lett till hård kritik och både EU och Europarådet har inlett undersökningar.
Rice kommer att under sin resa besöka Tyskland, Rumänien och Ukraina, för att avsluta med ett ministermöte i Natos högkvarter i Bryssel.

Utrikesministern undvek att direkt svara på frågor om de hemliga fängelserna och CIA:s flygtransporter av fångar, konstaterar ABC News. Men utan att nämna något land vid namn sade Rice att det behövs speciell behandling för vissa terrorister:
– Tillfångatagna terrorister i 21:a århundradet passar inte så lätt in i det traditionella systemet av lagföring, som skapades för andra behov. Vi måste anpassa oss.
Hon förklarade också att överlämnade av fångar till ett annat land är försvarligt då ”terrorister tas ur tjänst och liv sparas”. Rice betonade att USA inte skickar ”iväg någon till ett land där vi tror att han kommer att utsättas för tortyr”. I de fall där det behövs skaffar sig USA garantier för att tortyr inte ska användas, sade Rice.

Svaren från Condoleezza Rice underkändes helt av Tom Malinowski på Human Rights Watch, HRW:
– Hon får det att låta som någon form av utlämning. I verkligheten handlar det om en form av kidnappning och ”försvinnanden” som är helt utanför lagen.
Tom Malinowski sade också, enligt BBC, att det är omöjligt för utrikesminister Rice att förneka existensen av hemliga fängelser då de faktiskt finns.

Meg Satterthwaite från Center for Human Rights and Global Justice vid New York University sade till nyhetsbyrån Reuters att bortförande av personer som sedan hålls fängslad är att göra sig skyldig till ”försvinnande enligt internationell rätt”. Hon kallade Rices resonemang om garantier mot tortyr för ”absurt”:
– Speciellt när vi vet genom vårt eget utrikesdepartements egna rapporter att otaliga människor har torterats i samma anläggningar på samma ställe.

Condoleezza Rice fick dock beröm för sin försäkran att tortyr inte används, från den brittiske utriksministern Jack Straw, som enligt nyhetsbyrån AP sade att ”vi alla måste arbeta tillsammans inom lagens ramar”.

Tidigare har president George W Bush förnekat att tortyr används mot tillfångatagna misstänkta terrorister. Den 7 november sade han så här till journalister vid ett besök i Panama City:
– Vi letar upp terrorister och ställer dem inför rätta. Vi samlar information om var terroristerna gömmer sig. Vi försöker störa deras sammansvärjningar och planer. Allting vi gör i detta syfte, varje aktivitet vi genomför, är enligt lagen. Vi använder inte tortyr.
Human Rights Watch har syrligt påpekat att USA hittills inte varit speciellt framgångsrika i att ställa personer inför rätta.

De elva fångarna som hölls i Europa satt enligt ABC News på en tidigare sovjetisk flygbas i ett östeuropeiskt land. Åtskilliga av dem flyttades senare till ett annat land i Östeuropa. Alla utom en utsattes för de bryska förhörsmetoder som kallas ”enhanced interrogation techniques” och har sanktionerats för bruk av CIA utanför USA:s gränser.

Någon bekräftelse på att de två östeuropeiska länderna är Polen och Rumänien har dock ännu inte kommit.
Den polske försvarsministern Radoslaw Sikorski sade till ABC att ”min president har sagt att det inte är någon sanning i dessa rapporter” och i Rumänien har regeringen sagt att de inte känner till något hemligt CIA-läger.
Radio Free Europé/Radio Liberty rapporterade i söndags att den rumänske utrikesministern Razvan Ungureanu har begärt att Human Rights Watch presenterar sina bevis för att Rumänien har hyst ett hemligt läger.
– Anklagelserna har skadat Rumäniens anseende, sade Razvan Ungureanu.

Källor inom CIA uppgav för ABC News att USA också har skickat ”olagliga kombatanter” till andra länder där ännu hårdare metoder används för att få fram bekännelser. Jordanien, Syrien, Marocko och Egypten tillhörde de länder som fick ta emot fångar från CIA, oavsett om fångarna kom från dessa länder eller inte.

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, meddelade i helgen att man kommer att stämma CIA, som anklagas för att brutit mot både lagar i USA och internationell rätt.
ACLU företräder en man som sägs ha flugits till ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan. Enligt ACLU handlar det om ”en oskyldig man som fördes bort och hölls fängslad utan kontakt med omvärlden”. Mannen drogades, misshandlades och transporterades till ett hemligt CIA-fängelse i Afghanistan, den så kallade Saltgruvan. Det var CIA:s första hemliga fängelse, men den anläggningen har numera stängts.
Vem mannen är, eller vilken nationalitet han har, ville inte ACLU avslöja i helgen

Men under tisdagen väntas organisationen lämna in sin stämning och då ska mannen framträda på en presskonferens i USA.
Denna affär kan bli besvärande för Bushadministrationen och kan kasta nytt ljus över de operationer som kallas ”extraordinary renditions”, där CIA genomför flygtransporter runt om i världen till ställen där fångar utsätts för tortyr och andra förhörsmetoder som är förbjudna enligt amerikansk lag.

ACLU har tidigare i höst dokumenterat 44 fall där fångar dött i amerikansk fångenskap under det så kallade kriget mot terrorism. 21 av dessa fall ansågs av ACLU handla om mord eller dråp.

Läs mer!

ABC:s lista på spökfångar som flyttats från Polen

Amnestys kartläggning av CIA:s 800 hemliga flygningar till och från Europa

Der Spiegels kartläggning av 437 CIA-flygningar till Tyskland


ABC News