Åtta FN-soldater dödade i strid

Guatemala förklarade på måndagen att dess soldater i FN-styrkan Monuc i Demokratiska republiken Kongo kommer att stanna kvar, trots att åtta soldater dödades och fem sårades i strider i nordöstra delen av Kongo på måndagen.
– Vi diskuterar inte en reträtt. Det här är priset för fred, sade den guatemalanske armétalesmannen Jorge Ortega till nyhetsbyrån Reuters.
Omkring 80 guatemalanska FN-soldater var ute på spaningsuppdrag i nationalparken Garamba nära gränsen till Sudan när de på måndagen hamnade i en eldstrid med okända motståndare. Efter fyra timmars strid hade åtta FN-soldater dödats, medan angriparnas förluster uppskattades till minst 15 döda.
– Vi räknar fortfarande, förklarade major Hans-Jakob Reichen, talesman för Monuc i östra Kongo. Vi tror att de flesta i gruppen, som vi tror var mellan 50 och 60 personer, är döda eller sårade.
Nepalesiska FN-soldater flögs senare till området för att evakuera guatemalanska soldater och fortsätta jakten på rebellerna.

Garamba beskrivs av nyhetsbyrån AP som en del av en laglös region. I nationalparken finns ett litet antal vita noshörningar som plågas av tjuvjägare.
Det förmodas att måndagens angripare var ugandiska rebeller från LRA, Herrens motståndsarmé. LRA har i nästan 20 år bedrivit krig i norra Uganda och har haft baser i södra Sudan, där också rörelsens ledare Joseph Kony förmodas befinna sig.
I september 2005 rapporterades att en grupp från LRA hade rört sig in över gränsen till Kongo och tagit sin tillflykt till Garamba. Ugandas president Yoweri Museveni hotade då med att låta ugandiska armén gå in i Kongo.
Den kongolesiska armén och Monuc inledde en jakt på LRA-rebeller i området. För tio dagar sedan kom rapporter om att LRA-soldater återigen hade siktats i området och den guatemalanska styrkan skickades till Garamba. Guatemalanerna tillhör en elitstyrka, Kaibil, som skapades under inbördeskriget i Guatemala, som pågick till 1996. Kaibil anklagades då för brutala övergrepp mot landets maya-indianer.

FN har för närvarande omkring 17 000 soldater i Kongo och Monuc är därmed den största FN-operationen för tillfället. I februari 2005 dödades nio FN-soldater från Bangladesh i ett överfall i Ituri-regionen.
FN-trupperna gick senare till motattack mot den milisgrupp som utpekades som ansvarig och omkring 75 milismän uppgavs ha dödats.

De senaste månaderna har Monuc skärpt sin inställning till de olika rebellgrupperna i östra Kongo. Enligt FN:s uppskattningar finns omkring 2 000 väpnade ugandier från LRA och andra ugandiska rebellgrupper i Kongo och där finns också mindre grupper av rwandiska hutugrupper.

Det är dock inte bara utländska rebeller som skapar problem i östra Kongo. I torsdags gick kongolesiska rebeller, lojala mot den tidigare generalen Laurent Nkunda, till offensiv mot byar och städer runt Rutshuru, nio mil norr om Bukavu. Nkunda lyckades sommaren 2004 under några dagar ta kontroll över miljonstaden Bukavu.

På lördagen rapporterade myndigheterna i Uganda att omkring 20 000 flyktingar hade sökt sig över gränsen till Uganda för att undkomma striderna.

Enligt Eugene Serufuri, guvernör i norra Kivu-provinsen, retirerade rebellerna när kongolesiska armén skickade förstärkningar mot Rutshuru. På söndagen utsattes en FN-styrka för en attack från rebellerna och under striderna dödades fyra av angriparna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även i Katanga i södra delen av Kongo fortsätter strider, rapporterar IRIN. På måndagen rapporterades att mayi-mayi-milisen hade gått till attack i ett område söder om staden Mitwaba.
– Vi har aldrig sett dem så aggressiva tidigare, sade Phillip Havet, logistisk expert hos Läkare utan gränser.
Havet reste runt i området och sade att mayi-mayi ”fullständigt hade utplånat” staden Kyubo den 16 januari
– Tidigare var det armén som anföll mayi-mayi men nu anfaller de först. Deras tidigare taktik när de tog en stad eller by var att döda soldaterna och sedan dra sig tillbaka. Nu förstör de allting, sade Havet till IRIN.
Omkring 5 000 invånare från Kyubo rapporteras nu vara på flykt. Enligt Hadet verkar de mayi-mayi-grupper som nu går till anfall vara civila som har tagit till vapen för att stoppa armén från att stjäla och våldta.
Läkare utan gränser är nu beredda att evakuera sin personal från Mitwaba om mayi-mayi rör sig norrut.

I den fredsprocess som har pågått sedan 2003 har de flesta rebellgrupper lagt ned vapnen och ingår i övergångsregeringen. De sex andra afrikanska länder som deltog i kriget mellan 1998 och 2003 har dragit tillbaka sina trupper. En författning godkändes i en folkomröstning i december och det är meningen att Kongos första fria val sedan 1960 ska hållas senare i år.
De förnyade striderna i östra delen av landet visar dock att det är långt till en stabil fred i hela Kongo.

Läs mer:
Amnesty Press-notis om folkomröstningen i december


Democratic Republic of Congo: North-Kivu: Civilians pay the price for political and military rivalry (Amnesty-rapport 28 september 2005)


Reuters