Kongo: FN-trupper öppnar eld i Kinshasa. Kabila: ”Rwanda har invaderat”.

Beskedet att rebeller på onsdagen hade intagit den viktiga gränsstaden Bukavu, som har närmare en miljon invånare, har väckt ilska i Demokratiska republiken Kongo.
I huvudstaden Kinshasa strömmade tusentals människor ut på gatorna och tågade mot FN:s högkvarter i staden. Omkring 10 800 FN-soldater ingår i Monuc-styrkan som ska övervaka vapenvilan i Kongo.
”Staten är död!”, ropade demonstranterna och hotade: ”Vi kommer att straffa FN”.
En upprörd mobb bröt sig in i FN:s logistiska högkvarter utanför Kinshasas centrum och började plundra. FN-trupper öppnade eld och två personer dödades.
– Vi hade inget val, sade Hamadoun Toure, språkrör för Monuc, till nyhetsbyrån AP. Vi beklagar att FN-trupper tvingades öppna eld i självförsvar. Vårt uppdrag är att skapa fred i landet.

I centrala Kinshasa belägrades FN:s högkvarter av tusentals uppretade demonstranter. Kongolesiska säkerhetsstyrkor sköt enligt AP varningsskott i luften medan de utsattes för stenkastning.
En del demonstranter anklagade Joseph Kabila för att Bukavu hade fallit och anklagade honom för att vara Rwandas medbrottsling.

Även i norra Kongos viktigaste stad Kisangani sköt kongolesiska soldater i luften för att skingra en folkmassa som försökte sätta eld på en FN-postering och FN-bilar.
Även från Kindu, där huvuddelen av de svenska soldaterna i Monuc finns för att skydda flygplatsen, rapporteras om protester mot FN.
I själva Bukavu kastade invånare i stadsdelen Kadugu stenar mot FN-fordon och hotade att lyncha FN-anställda.

Den svenske brigadgeneralen Jan-Gunnar Isberg, som leder Monuc-styrkan i Bukavu, hade i helgen inkallat förstärkningar så att FN hade över 1 100 soldater i staden men styrkan ingrep inte när två rebelledare gjorde gemensam sak och tog över makten i staden på onsdagen. FN-styrkan har ett mandat att använda våld för att skydda civila, men dess uppgift är inte att delta i interna strider.

Överste Jules Mutebutsi, som inledde upproret förra onsdagen och general Laurent Nkunda som med sina soldater tågade från Goma för att stödja Mutebutsi, tillhör båda folkgruppen Banyamulenge, en grupp som står nära tutsierna i Rwanda.
Under inbördskriget i Kongo tillhörde både Mutebutsi och Nkunda RCD-Goma, den rebellgrupp som aktivt stöddes av Rwanda. Enligt fredsavtalet från sommaren 2003, då en övergångsregering med bland annat RCD-Goma bildades, ska en allkongolesisk armé skapas.
Som anledning för sitt uppror har Mutebutsi och Nkunda angett att människor från Banyamulenge-gruppen har utsatts för förföljelse.

Kongos president Joseph Kabila förklarade på torsdagen för BBC att krigstillstånd nu råder och att Bukavu kontrolleras av ”rwandiska ockupanter”.
På onsdagen förklarade Kabila att Kongo har angripits av Rwanda och sade att armén nu mobiliseras för att återta Bukavu.
Rwanda har enligt BBC förnekat att landets trupper deltagit i erövringen av Bukavu och beskrivit staden som ”ockuperad av FN-trupper”.
Rwandas utrikesminister Charles Muligande har dock sagt att Rwanda kommer att ingripa för att stoppa ”folkmord”.

Officiellt drog Rwanda tillbaka sina styrkor från Kongo under 2002. Men för några veckor sedan förekom nya uppgifter om att rwandiska styrkor opererade inne i östra Kongo.

Enligt nyhetsbyrån AP kunde FN på torsdagen inte hitta några bevis för rwandisk inblandning i Bukavus fall.

Enligt Jan-Gunnar Isberg uppskattas antalet döda i Bukavu till mellan 60 och 80 personer. Nyhetsbyrån AP rapporterar att FN-personal på ett sjukhus i Bukavu hade tagit hand om tre kvinnor som fått allvarliga skador sedan de hade våldtagits tidigare under torsdagen.

I en intervju i Ekot i Sveriges Radios P1 beskrev Jan-Gunnar Isberg situationen i Bukavu på torsdagsförmiddagen så här:
– Läget idag är lugnt såtillvida att man skjuter inte idag. Milisen finns ju i tusental över hela staden och de har under natten ägnat sig åt övergrepp på lokalbefolkningen.

På torsdagseftermiddagen uppgav nyhetsbyrån AP att rebelledarna i Bukavu hade lovat att dra tillbaka sina styrkor från staden under kvällen. Mutebutsi sade till AP att kongolesiska militärpoliser som är lojala mot honom och Nkunda skulle patrullera i staden tillsammans med FN-soldater.
Ett språkrör för Monuc kunde dock inte bekräfta att en sådan plan fanns.

Om president Kabila gör allvar av sina planer på att med våld återta Bukavu finns en uppenbar risk att Rwanda liksom 1996 och 1998 invaderar Kongo. Om Kabila är passiv riskerar hans regering att falla och fler upproriska officerare kan frestas att överge fredsprocessen och ta kontroll över sina tidigare områden.
För FN innebär upproret i Bukavu den allvarligaste krisen sedan styrkan förra sommaren förstärktes både i antal soldater och mandatets befogenheter.


AP