Rwanda: Kagame hotar med ny inmarsch i Kongo

Om attackerna från rwandiska rebeller fortsätter från baser inne i Demokratiska republiken Kongo kommer Rwanda återigen skicka in trupper i Kongo.

Den varningen kom i helgen från Rwandas president Paul Kagame, rapporterar nyhetsbyrån AP. Den statskontrollerade Radio Rwanda uppgav att Kagame sade att trupperna kommer skickas in i fullt dagsljus om inte attackerna upphör.
Förra veckan rapporterade IRIN, en nyhetssida som ges ut av FN, att rwandiska trupper dragits samman vid gränsen till Burundi och Kongo.

Både regeringen i Burundi och FN:s mission i Kongo, Monuc, har den senaste tiden anklagat rwandiska trupper för att ha gått över gränserna till grannländerna.
Monuc rapporterade att soldater från Rwanda den 21 april hade opererat inne i Kongo i Bunagana i norra Kivu och då omringat en FN-patrull som beordrades att återvända till sin bas.

Kongos utrikesminister Antoine Ghonda förklarade att det var oacceptabelt att trupper från Rwanda opererar inne i Kongo. Officiellt drog Rwanda tillbaka sina styrkor från Kongo 2002 i enlighet med det avtal som skulle göra slut på ett krig som beräknas ha medfört tre miljoner döda.

De senaste veckorna har spänningen återigen ökat i östra Kongo. Den 8 april attackerade hutu-rebeller från baser i Kongo inne i Rwanda. Rwandas armé slog tillbaka och ett antal rebeller ska ha dödats.
Förra veckan slog också kongolesiska arméstyrkor till mot rwandiska hutu-rebeller i östra Kongo. Under flera dagars strider i Kivu-provinserna ska 39 rebeller ha dödats.

Rebellerna ska enligt Kongos armé ha tillhört FDLR, demokratiska fronten för Rwandas befrielse, eller Interahamwe, den fruktade hutumilisen som låg bakom folkmordet i Rwanda 1994 då enligt officiella siffror 937 000 tutsier och moderata hutuer dödades på 100 dagar.
Sedan Kagames Rwandas patriotiska front, FPR, i juli 1994 tog makten i Rwanda flydde hutu-milisens ledare till östra Kongo där de haft sina baser. Rwanda invaderade 1996 Kongo (som då hette Zaire) och 1998 var Rwanda en av parterna som inledde nästa Kongo-krig.

Trots fredsprocessen i Kongo är delar av östra Kongo fortfarande ett oroligt område och förra veckans nya strider gjorde att 7 500 civila kongoleser flydde från sina hem i södra Kivu sedan rwandiska hutu-rebeller anlänt till deras stad.

Enligt rwandiska armékällor som citeras av IRIN fruktar nu regeringen i Kigali att hutu-rebeller ska röra sig från Kongo genom Kibira-skogen i Burundi och sedan slå till mot mål inne i Rwanda.

Även i Burundi pågår en fredsprocess för att få slut på det inbördeskrig som sedan 1993 beräknas ha skördat 300 000 liv.

På måndagen rapporterade dock BBC om en oroande utveckling. Den största tidigare rebellgruppen FDD, styrkorna till försvar av demokrati, meddelade att de kommer att lämna president Domitien Ndayizeyes enhetsregering där tutiser och hutuer ska dela på makten.

FDD anklagade regeringen för att inte följa fredsavtalet. FDD försäkrade samtidigt att det inte handlar om en återgång till krig och att de tidigare rebellerna ska fortsätta att låta sig integreras i armén och polisen.
– Detta är uppenbart en dramatisk utveckling som är symptomatisk för de mycket allvarliga skillnader som finns i den burundiska regeringen om vägen framåt, sade Jan Van Eck, en sydafrikansk expert på Burundi till nyhetsbyrån Reuters.


AP