Uganda fälldes i Haag

Internationella domstolen i Haag fällde på måndagen Uganda för ”olaglig militär intervention” och inblandning i interna angelägenheter i Demokratiska republiken Kongo. Domstolen, som har sitt säte i Fredspalatset i Haag, är det högsta organet för lösandet av tvister mellan stater och grundades av Nationernas förbund efter första världskriget och övertogs sedan av FN efter 1945.
Utslagen i domstolen är bindande och kan inte överklagas. Domstolen saknar dock egen möjlighet att utfärda sanktioner mot den som struntar i dess beslut.

Kongo vände sig till domstolen 1999 och anmälde då att Uganda, Burundi och Rwanda olagligt hade invaderat Kongo. Dåvarande presidenten i Kongo, Laurent Kabila, kämpade då mot ett antal rebellgrupper som hade bildats av Rwanda och Uganda som täckmantel för dessa staters inblandning i Kongo. Till det ironiska i historien hör att Kabila 1997 själv kommit till makten med hjälp av den invasion Rwanda och Uganda 1996 gjorde i Kongo för att störta dåvarande presidenten Mobutu.
I augusti 1998 hade framför allt Rwanda tröttnat på Kabila och var ytterst nära att inta huvudstaden Kinshasa. Kabila lyckades dock med hjälp av trupper från Namibia, Zimbabwe och Angola behålla makten i huvudstaden Kinshasa och fram till 2003 pågick ett krig där uppskattningsvis tre miljoner människor dog, de flesta av svält och sjukdomar.

Internationella domstolen beordrade i juli år 2000 ett slut på de militära operationerna och att civila skulle skyddas, men det skulle dröja till sommaren 2003 innan ett fredsavtal började gälla. En övergångsregering bildades då och de utländska trupperna drog sig tillbaka.
Kongos anmälan när det gäller Rwanda kommer att avgöras senare av domstolen.

Enligt nyhetsbyrån AP avfärdade domstolen Ugandas påståenden om självförsvar och fördömde landets aktioner som en ”olaglig militär intervention”. Med rösterna 16-1, där den tanzaniske domaren James Kateka avvek, konstaterade domstolen att Uganda hade kränkt Kongos suveränitet och den territoriella integritet. Ugandas operationer inne i Kongo, speciellt då i Ituri-regionen i nordöstra Kongo, var så omfattande att de gränsade till en militär ockupation 1997-2003. Soldater och högt uppsatta officerare i Ugandas armé var inblandade i plundring av byar och utvinning av Kongos naturrikedomar.
Domstolens ordförande Shi Jiuyong förklarade att ugandiska trupper hade skapat en ”atmosfär av terror” när de ägnade sig åt mord, tortyr och grym behandling av kongoleser. Uganda anklagas också för att ha uppmuntrat till etniska konflikter i Ituri-regionen.

Enligt regeringen i Kinshasa fortsätter Ugandas inblandning och guld, diamanter och timmer stjäls fortfarande av krigsherrar som arbetar för Uganda. Domstolen avvisade dock Kongos krav på en order att Uganda ska upphöra med sina operationer inne i Kongo. Domstolen slog också fast att Uganda ska få kompensation från Kongo för att dess ambassad i Kinshasa förstördes och dess diplomater behandlades illa.

Enligt BBC kommer nu Kongo kräva mellan 6 och 10 miljarder USA-dollar i ekonomisk kompensation från Uganda.

I Kongo kunde medborgarna för andra gången i landets historia gå till valurnorna i ett fritt val på söndagen. BBC rapporterar att valdeltagandet var så stort att alla de 25 miljoner registrerade väljarna inte kunde rösta på söndagen. På en del ställen saknades listor på alla väljare och på andra håll försvårades röstningen av skyfall. Valkommissionen beslöt därför att en del av de 36 000 vallokalerna skulle hållas öppna även på måndagen.
Valet gäller ja eller nej till en ny författning som har utarbetats av övergångsregeringen. Om väljarna säger ja så kan fria val till ett parlament hållas nästa år.

Men kritiken har varit hård mot folkomröstningen. Ett antal civila oppositionspartier, som inte deltog i inbördeskriget, har uppmanat till bojkott av omröstningen. Det har hävdats att förslaget till ny författning inte ens har gjorts tillgängligt för medborgarna.

Tusentals kongolesiska poliser och de 16 000 FN-soldaterna i Monuc-styrkan övervakade valet. Smärre incidenter rapporterades från en del håll, bland annat staden Goma i östra Kongo.

Senaste gången medborgarna i landet kunde delta i fria val var 1960 i slutet av den belgiska kolonialtiden. Patrice Lumumba blev landets förste premiärminister vid självständigheten 30 juni 1960. Han mördades i början av 1961 i samband med Kongokrisen då belgiska nykoloniala intressen försökte bryta loss Katanga-provinsen.

Med USA:s stöd tog Mobutu makten 1965 och styrde fram till 1997. Han hade då blivit en av världens rikaste män, medan landet var utplundrat och många invånare fattigare än 1960.
Vid de presidentval som hölls under Mobutus tid brukade han få mellan 98-99 procent av rösterna. Bästa resultatet var 1970 då endast 158 personer röstade emot Mobutu, som fick 99,99 procent av rösterna.

Ulf B Andersson

Läs mer! Den kompletta listan på valresultat i Demokratiska republiken Kongo (före detta Zaire)


Associated Press