Laos: ”Jack” överlevde mordförsök

Den populäre bloggaren Anousa “Jack” Luangsouphom sköts den 29 april när han satt på ett kafé i Laos huvudstad Vientiane. Han överlevde mordförsöket och Amnesty kräver en opartisk utredning av händelsen.

artiklar | 2023-06-13
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023

– De laotiska myndigheterna måste skyndsamt genomföra en oberoende och opartisk utredning om den skamlösa skjutningen av en ung aktivist som vågat tala ut om människorättsfrågor i landet, sade Joe Freeman, tillförordnad biträdande regional kommunikationschef i Amnesty, den 3 maj.

Den 29 april satt Anousa “Jack” Luangsouphom, 25, på ett kafé i huvudstaden Vientiane när han sköts av en maskerad man som med flera skott mot ansiktet och bröstet på nära håll. De första uppgifterna talade om att Jack hade avlidit men det visade sig vara felaktigt.

Han är en populär bloggare och har två konton på Facebook där han tar upp sociala, ekonomiska och politiska frågor i Laos, inklusive hbtqi-frågor och miljöproblem.

Anousa “Jack” Luangsouphom överlevde mordförsök i Vientiane.

Anousa “Jack” Luangsouphom överlevde mordförsök i Vientiane. Foto: Privat/Amnesty

Laos är en kommunistisk enpartistat där utrymmet är begränsat för avvikande åsikter. Den 15 december 2012 försvann aktivisten Sombath Somphone (se Amnesty Press nummer 4/2016) efter att ha stoppats av polisen och det fallet är olöst. Samma sak med Od Sayavong, en laotisk demokratiaktivist, som försvann i Bangkok 2019.

BBC rapporterade den 12 maj att Jack, med stöd av civilsamhällesorganisationen Manushya Foundation, lämnat Laos för vård på okänd plats utomlands.

– Jag tror att Jacks liv är i fara, sade Palamy Pradichit från organisationen. Den transnationella repressionen mot laotiska dissidenter är en verklighet och ett växande fenomen. Demokratiaktivister mördas eller försvinner i grannländer som Thailand.

Ulf B Andersson

artiklar | 2023-06-13
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023