Bulgariska sjuksköterskor kvar i häkte

En domstol i Libyen har inlett första omgången i den nya rättegången mot de sjukvårdsarbetare som är anklagade för att medvetet ha smittat över 400 barn med hiv-virus i kuststaden Benghazi, rapporterar BBC. De fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren fick i slutet av december 2005 sina domar, i vilka de hade befunnits skyldiga, upphävda av _**högsta domstolen.

De anklagade har sagt att de har blivit torterade till att erkänna sig skyldiga. Efter korta förhandlingar på torsdagen i huvudstaden Tripoli, ajournerades den nya rättegången _till den 13 juni. Detta på grund av processrättsliga orsaker, förklarade **den domare som var ordförande. Han avslog också försvarets begäran om borgen och de tilltalade ska stanna kvar i fängelset.

Strax före rättegången på torsdagen sade en av de anklagade sjuksköterskorna, Kristiana Valcheva, till Reuters:
- Jag hoppas att den nya rättegången kommer att upprätthålla _rättvisan och styrka _vår oskuld, sade hon.

Ashraf Alhajou, den palestinske doktorn, sade:
- Vi är alla oskyldiga. Jag hyser ett stort hopp om att den här nya rättegången kommer att förklara oss oskyldiga och tillåta oss att kunna åka hem fria.

Det har varit fem långa månader för familjerna till de smittade barnen och för de sex anklagade, rapporterade BBC:s utsände i Tripoli. Den första rättegången, vilken resulterade i att sjukvårdarna befanns skyldiga, pågick i nästan sex år.

De tilltalades försvarsadvokat Osman Bizanti, säger att det inte finns någon tidsgräns för en ny rättegång, trots uttalanden från Bulgariens huvudstad Sofia tyder på att allt kommer att vara över inom några få månader.

Omvärlden har upprepade gånger begärt ett omedelbart frigivande av sjukvårdsarbetarna, vilka har suttit i fängelse sedan 1999. I maj 2004 dömdes de till döden genom arkebusering. Sjukvårdarna har hela tiden nekat till anklagelserna och överklagat domen.

Internationella bedömare har ansett att den första rättegången var bristfällig och menat att utlänningarna blev syndabockar för att dölja de brister som finns i libysk sjukvård. Försvaret hade tidigare pekat på att barn smittades med hiv redan innan de sex började arbeta på sjukhuset. Ett 50-tal av de smittade uppges ha avlidit i aids och de anhöriga har krävt att de sex sjukvårdarna ska avrättas.

EU startade i fjol en fond med vilken man hoppades nå en ekonomisk uppgörelse med familjerna till de hiv-smittade barnen. Men alla försök har misslyckats så här långt.

När beskedet från högsta domstolen - om att de sex skulle få en ny rättegång - kom i december, väckte det vrede hos barnens familjer, vilka protesterade utanför domstolens lokaler och ropade att detta var orättvist.

De tidigare dödsdomarna har setts som ett hinder för Libyens ledare, överste Khadaffi, i försöken att etablera bättre relationer med Europa och USA.

Läs mer om högsta domstolens beslut den 25 december 2005


BBC