Bulgariska sjuksköterskor får ny rättegång


Libyens högsta domstol beslöt på söndagen att fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare ska få en ny rättegång. De sex hade dömts till döden genom arkebusering av en domstol i maj 2004 som fann dem skyldiga till att medvetet ha smittat 426 barn på ett sjukhus i Benghazi med hiv-virus. Därmed ökar hoppet om att de sex personerna efter sju år i fängelse ska kunna bli frigivna. De har hela tiden nekat till anklagelserna och hade överklagat domen. Två av sjuksköterskorna och läkaren har uppgett att de torterats för att bekänna. Internationella bedömare har ansett att rättegången hade stora brister och att de sex utlänningarna blev syndabockar för att dölja brister i libysk sjukvård. Försvaret har också pekat på att barn smittades med hiv redan innan de sex började arbeta på sjukhuset.
Ett 50-tal av de smittade uppges ha avlidit i aids och de anhöriga har krävt att sex ska avrättas.

  • En ny rättegång kommer att hållas inom en månad och nya domare ska utses, sade Libyens justitieminister Ali Hasnawi till nyhetsbyrån AFP.
    Söndagens rättegångsförhandling pågick knappt en timme, rapporterar AFP. Ingen av de åtalade var närvarande i rätten. De dödsdömdas advokater presenterade sin sak, liksom juridiska företrädare för barnens anhöriga.
    I sitt beslut på söndagen förklarade högsta domstolens chef Ali al-Alous att han trodde på försvaret och han uppgav enligt AP att det hade förekommit ”oegentligheter” vid gripandet och förhören av de sex.

Familjer till barnen protesterade utanför domstolens lokaler och ropade ”detta är orättvisa, detta är "orättvisa”. Senare under dagen demonstrerade de i huvudstaden Tripolis centrum. Och deras juridiska ombud sade att de var övertygade om att bevisen de säger sig ha mot de sex ska hålla för fällande domar i den nya rättegången.

  • Vi hoppas att den beslutsamhet och effektivitet som den libyska domstolen nu har visat kommer att lösa detta fall så snart som möjligt, sade den bulgariske presidenten Georgy Parvanov i en kommentar. I Bulgarien har fallet väckt mycket stor uppmärksamhet, men regeringen har hela tiden förklarat att man inte är beredd att betala pengar för att få sina medborgare frigivna. Den 23 december meddelades det att representanter för Bulgarien, Libyen, EU, USA och Storbritannien tillsammans hade enats om att upprätta en fond för de drabbades familjer och detta sågs som ett tecken på en kompromiss som skulle kunna tillfredsställa de som krävt att dödsdomarna ska verkställas.

För Libyens ledare, överste Khadaffi, har dödsdomarna mot de sex sjukvårdsarbetarna blivit en belastning i försöken att skapa goda förbindelser med Europa och USA.
I USA sade utrikesdepartementets talesman Justin Higgins att domstolens beslut var positivt då den undanröjer risken för att dödsdomarna ska verkställas.

  • Vi hoppas nu att de snart ska få återvända hem till Bulgarien och Palestina, sade Higgins enligt Reuters.
    USA har sagt att ett villkor för att landet återigen ska öppna en ambassad i Libyen är att fallet med de sex dödsdömda får en lösning.

AFP