Samvetsfånge vägrar godta nåd

Jennifer Latheef har benådats av Maldivernas president Maumoon Abdul Gayoom. Hon dömdes i oktober 2005 till tio års fängelse anklagad för uppvigling i samband med oroligheter 2003.
Hon har av regeringen kallats för ”terrorist”, men Amnesty International anser att hon är en samvetsfånge som fängslats för sina åsikter.

Jennifer Latheef meddelade dock från sin husarrest att hon inte godtar benådningen från presidenten. Av medicinska skäl har hon flyttats från fängelse till husarrest. Hon sade till BBC att hon kräver att alla anklagelser mot henne dras tillbaka och att de som fängslades samtidigt som henne också friges.
– Myndigheterna kom till min bostad i onsdags och berättade om presidentens beslut, sade hon till BBC. Men om jag godtar benådningen så innebär det att jag kommer finnas kvar i kriminalregistret. Jag vill bli helt rentvådd.
Jennifer Latheef är dotter till grundaren av det maldiviska demokratiska partiet, MDP, Mohammed Latheef.

MDP har fört förhandlingar med regeringen den senaste tiden och enligt ett uttalande från regeringen har ”bägge sidor kommit överens om att sänka den politiska temperaturen och arbeta i en mer konstruktiv och positiv anda”. En rad politiska fångar har frigivits, men MDP:s generalsekreterare Hamid Abdul Ghafoor sade till BBC att regeringen svikit sitt löfte att frige en rad fångar till självständighetsdagen 26 juli.

Jennifer Latheef och MDP:s agerande har fått kritik i den oberoende webbtidningen Minivan.

MDP:s ordförande Mohammed Nasheed har förklarat att samtal med reforminriktade ministrar ska fortsätta och uteslöt inte nya samtal i Sri Lankas huvudstad Colombo.

President Maumoon Abdul Gayoom har styrt Maldiverna sedan 1979. Politiska partier har inte tillåtits, men det senaste året har oppositionen nått vissa framgångar. I juni 2005 beslöt parlamentet att politiska partier ska tillåtas.
De senaste åren har protester utan motstycke i landets historia förekommit och slagits ner av kravallpolis.

På fredagen rapporterade Minivan att en MDP-delegation hade välkomnats på ön Hulhudheli. Delegationen leddes av Mohammed Salem som hade frigivits några timmar tidigare.
– Jag tror att öns hela befolkning kom till stranden för att välkomna oss, sade han.
Den 750 invånarna på Hulhudheli gjorde uppror för en vecka sedan och kräver att regeringen ser till att en ordentlig hamn byggs och att erosionen som hotar att göra ön obeboelig stoppas. Ett anslag på ön förklarar att regeringens företrädare och polisen inte är välkommen. Enligt Minivan vaktar männen på Hulhudheli öns stränder av dygnet runt. Så fort ljudet av en båtmotor hörs samlas invånarna på stranden.
På grund av stigande havsnivå är många öar i Maldiverna hotade och dess invånare fruktar att de inte ska kunna bo kvar.

Följ utvecklingen i Maldiverna

Minivan – oberoende tidning

Regeringens hemsida


BBC