En miljon klusterbomber
FN:s koordineringscenter för minröjning (UNMACC) uppger att det finns åtminstone en miljon odetonerade klusterbomber kvar i södra Libanon. Dessa utgör en stor fara för de libaneser som håller på att återvända till sina byar. UNMACC berättar för IRIN att denna beräkning endast inkluderar raket- och artilleriklusterpjäser - klusterbomber som släppts från israeliska flygplan är ännu inte medräknade.
Av de ammunitionstyper som ofta inte utlöses när de avfyras är klusterbomber en av de vanligare. Bomben består av små metallbehållare som är ungefär lika stora som ett stort ficklampsbatteri. Som regel är det cirka en fjärdedel som inte detonerar direkt, vad gäller de bomber som Israel använder bedömer UNMACC att det rör sig om så mycket som 40 procents felmarginal. Därför utgör de en stor fara för civilbefolkningen, eftersom de riskerar att explodera efteråt.
Framförallt barn är i farozonen. Det är oftare de som går ut i de områden som ännu inte undersökts. Sedan stridigheterna upphörde den 14 augusti har klusterbomber skadat 90 människor och dödat minst 14.
Minröjarna har idag endast hunnit röja 20 000 klusterbomber. Den civila infrastrukturen är prioriterad, där man fokuserar bland annat på hem, skolor och vägar. Om de får finansiering och kan fortsätta i samma takt, bör det enligt UNMACC ta 12-15 månader för deras team att säkra södra Libanon. Vintern kommer dock att ställa till problem. Regnet under årstiden gör att ammunition som klusterbomber sjunker ner i jorden, vilket gör röjningsarbetet ännu svårare.
- Människorna i södra Libanon har haft nog problem på grund av kriget, med den död och förstörelse det orsakade. Nu kommer klusterbomberna att göra det ännu svårare för dem, säger UNMACC:s Ali Fakhouri till IRIN.
Israel har fått skarp kritik för att man använt så mycket klusterbomber i kriget, och för att de användes så sent. Hela 90 procent av alla klusterbomber avfyrades under krigets sista 72 timmar, när man redan visste att stridigheterna förmodligen snart skulle få ett slut.
- Vi vet att denna ammunition ofta inte detonerar och för mig verkar det extraordinärt att de under krigets sista timmar avfyrades in i områden där man vet att den civila befolkningen kommer att vistas, sade David Shearer, FN:s humanitäre koordinator i Beirut, i ett tal den 19 september.
Israel avfärdar kritiken med att all ammunition, och alla vapen, som använts i konflikten med Hizbollah är tillåtna enligt internationell rätt.
Läs mer:
Amnestys rapport om Israels krigföring
Amnesty om Israels klusterbomber
Amnestys rapport om Hizbollahs krigföring
Libanon efter kriget, reportage i Amnesty Press nr 3/2006
IRIN |