Kampanj mot kvinnlig könsstympning

Eritreanska kvinnor har gått samman i en landsomfattande kampanj mot kvinnlig könsstympning. Kampanjen, som drivs av National Union of Eritrean Women (NUEW), verkar för ett lagförbud, men också för att höja det eritreanska folkets medvetenhet i frågan.

-På grund av kulturella traditioner tror många eritreaner att de gör rätt när de könsstympar sina flickor. Därför jobbar vi i vår kampanj för att ändra denna uppfattning, sade NUEW:s informations-och forskningschef Dehab Suleiman till IRIN.

Över hela landet arbetar NUEW med institutioner, religiösa ledare och ministerier. I lagfrågan samarbetar man med justitiedepartementet och man hoppas att parlamentet kommer att ändra lagen. Hundratals aktivister har utbildats för kampanjen och det material som man använder sig av i informationsprogrammet är framtaget av hälsoministeriet.

NUEW beräknar att 94 procent av Eritreas kvinnor är könsstympade. Den mildare varianten av ingreppet, som utförs vid ett års ålder, är vanligast och tradition hos framförallt bönderna på höglandet. Infibulation som är den grövre formen av stympning, utförs när flickan är sju år gammal, och förekommer oftare hos herdefolken på låglandet.

Kvinnlig könsstympning praktiseras i åtminstone 28 länder världen över. Det är mest utspritt i Afrika och delar av Mellanöstern, men förekommer även i invandrargrupper runtomkring i världen. UNICEF, som också arbetar aktivt för ett avskaffande, uppskattar att uppemot 140 miljoner kvinnor och flickor i världen blivit könsstympade. Ingreppen, som ofta sker under osanitära förhållanden, inkluderar att man skär eller tar bort delar av klitoris och annan vaginal vävnad. Förutom de fysiska och psykiska komplikationer som uppstår, så menar medicinsk expertis att denna tradition dessutom ökar risken för HIV/AIDS, och då särskilt när slöa och smutsiga instrument används.

Människorättsaktivister har pressat regeringarna i Afrika för att de ska förbjuda bruket av kvinnlig könsstympning. Maputo-protokollet, ett regionalt afrikansk dokument som förbjuder och fördömer könsstympning, trädde i kraft i november 2005. 16 länder i regionen har infört förbud mot ingreppet. I juni i år uppmanade Afrikanska unionen (AU) sina medlemsstater att lagstifta mot könsstympning. Unionen underströk att ritualen traumatiserat miljoner flickor och kvinnor bara i Afrika. Oumar Konaré från AU sade i ett meddelande:
- Könsstympning är en kränkning av kvinnornas värdighet såväl som deras mänskliga rättigheter.


IRIN