Dödsdomarna i Benghazi: Khadaffi ingriper inte
Libyens ledare, överste Muammar Khadaffi, har avvisat uppmaningarna om att frige de sex utländska sjukvårdsarbetare som har dömts till döden för att ha smittat 426 barn med hiv.
Fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare fängslades 1999 och den 19 december 2006 dömdes de återigen till döden sedan en ny rättegång hade hållits.
– De som har begått ett brott måste acceptera konsekvenserna, sade Khadaffi vid ett möte med diplomater, media och religiösa dignitärer i lördags.
Enligt nyhetsbyrån AFP betonade Khadaffi att det libyska rättsväsendet är oberoende och han avvisade ”västlig intervention och påtryckningar” i denna affär. I ett uttalande i lördags anklagade det libyska utrikesdepartementet europeiska länder, EU och Nato för att ”inte respektera andra länders juridiska system”. I uttalandet betonades att dödsdomen hade avkunnats av en ”kompetent domstol”.
Samtidigt sades att dödsdomarna kan omprövas efter överklagande till Libyens högsta domstol
De dödsdömdas advokater har förklarat att de kommer att överklaga domarna.
I fredags hade libyska utrikesdepartementet utfärdat ett memorandum som anklagade den bulgariska regeringen och EU för att skapa konflikter och bidra till fientligheter mellan ”religioner och civilisationer”. Enligt AFP kallades Libyens charge d´affaires i Sofia till den bulgariske utrikesministern Ivaylo Kalfin som försvarade det bulgariska agerandet.
Dödsdomen den 19 december kom som en överraskning. En första dödsdom mot de sex hälsovårdsarbetarna hade avkunnats 2004, men den 25 december 2005 beordrade Libyens högsta domstol att de skulle få en ny rättegång. Men de sex hölls kvar i häkte och den nya rättegången slutade alltså med nya dödsdomar.
De åtalade har uppgett att de har utsatts för tortyr och internationell medicinsk expertis har avfärdat uppgifterna om att de skulle ha smittat barnen med hiv. I stället har man pekat på att hiv fanns på sjukhuset i Benghazi redan innan de sex anlände till Libyen och dåliga hygienska förhållanden vid sjukhuset utpekas som orsak till att 426 barn smittades. Ett 50-tal av de hivsmittade barnen har senare avlidit.
Libyen har antytt att dödsdomarna skulle kunna upphävas om en kompensation på 10 miljoner euro per drabbad familj betalas ut. Bulgarien har avvisat idén om skadestånd då man anser att detta skulle innebära ett medgivande om att de är skyldiga.
De sex utländska sjukvårdsarbetarna har enligt en del bedömare gjorts till syndabockar för att dölja de dåliga förhållandena inom libysk sjukvård. Många libyer är dock övertygade om att de fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren verkligen är skyldiga. Jämfört med 1999, när de sex greps, har Libyens förbindelser med EU förbättrats och för överste Khadaffi är hela affären ett problem.
I det nya EU-landet Bulgarien präglades nyårsfirandet av de fem sjuksköterskornas öde, rapporterar Financial Times. När tolvslaget firades utomhus i Sofia bar de flesta nyårsfirare ett band på sina kläder för att visa sin solidaritet med sjuksköterskorna.
Och när Bulgariens premiärminister Sergej Stanisjev talade vid nyårsfirandet på Batenberg-torget fick han stormande applåder när han sade att ”vi ska fortsätta kämpa för sjuksköterskornas frigivning och sedan ska vi fira tillsammans med dem”.
Enligt Financial Times hoppas Bulgarien att det nyvunna medlemskapet i EU ska ge ökad tyngd åt kraven på Libyen. I Bulgarien finns en del som anser att unionen hittills har gjort för lite. Men det anses inte troligt att sanktioner mot Libyen kan bli aktuella. Det skulle störa förhållandet till ett land som är viktigt när det gäller samarbetet runt Medelhavet, inte minst för att stoppa migranter som vill ta sig in till Europa via Libyen.
Läs mer:
Amnesty om dödsdomen (19 december 2006)
AFP |