Kinas president lovar stöd

Kinas president Hu Jintao höll på fredagen överläggningar med Sudans president Omar al-Bashir i Sudans huvudstad Khartoum. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua beskrev samtalen som ”öppenhjärtiga, grundliga och fruktbara”.

Den kinesiska radion China Radio International uppgav på sin hemsida att Hu Jintao hade sagt till Omar al-Bashir att Darfurfrågan bör läsas genom respekt för principerna om ”Sudans suveränitet och territoriella integritet” och genom dialog på jämlik basis för att på ett fredligt sätt lösa konflikten.

Den kinesiske presidenten befinner sig på rundresa i Afrika. På torsdagen var han i Liberia och på söndag ska han resa till Zambia. Hu Jintaos besök i Sudan är det första en kinesisk president gör i Sudan. Kina är den största utländska investeraren i Sudan och köper två tredjedelar av Sudans olja.

Efter att röda mattan hade rullats ut för Hu Jintao på Khartoums flygplats åkte de båda presidenterna iväg till Vänskapshallen, som har byggts med kinesiska pengar, medan hundratals kineser och sudaneser kantade vägen.
Samtalen mellan Hu Jintao och Omar al-Bashir hölls bakom stängda dörrar men en anonym sudanesisk regeringskälla sade till nyhetsbyrån AP att Hu Jintao hade uppmanat al-Bashir att ”arbeta för att få de rebellgrupper som inte har skrivit under fredsavtalet för Darfur att ansluta sig till fredsprocessen”.

I maj 2006 undertecknades ett fredsavtal i Nigerias huvudstad Abuja mellan regeringen i Khartoum och rebeller i Darfur. Men det var endast en rebellgrupp, SLA/M (Sudans befrielsearmé/rörelse) som skrev under medan andra rebellfraktioner har fortsatt kriget. De senaste månaderna har säkerhetsläget försämrats och många hjälparbetare har lämnat området.

Sudans regering har anklagats för att använda bombflyg och den ökända janjawid-milisen har inte avväpnats.

Afrikanska unionen, AU, har en styrka på cirka 7 000 soldater och poliser i Darfur för att övervaka en illa respekterad vapenvila. På torsdagen dödades en AU-soldat av okända gärningsmän i ett flyktingläger i Darfur. Det var den elfte AU-soldaten som har dödats sedan styrkan anlände 2004.
Sudans utrikesminister Lam Akol sade efter mötet mellan presidenterna att Kina och Sudan är ”fullständigt överens” om Darfur.
– Vi behöver inga kinesiska påtryckningar om Darfur, då vi är helt överens, sade Lam Akol till pressen.

FN:s säkerhetsråd har beslutat att en styrka på 20 000 soldater och poliser ska skickas till Darfur, förutsatt att Sudans regering accepterar det. På senaste tiden har den sudanesiska regeringen sagt att man kan tänka sig att FN-personal förstärker AU-styrkan. Men signalerna har varit motstridiga och FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-moon sade tidigare i veckan att han fortfarande väntar på ordentliga besked från Khartoum om hur stor FN-närvaro som kommer att tillåtas.

För Sudan är stödet från Kina viktigt och Omar al-Bashir sade innan samtalen med Hu Jintao inleddes att ”även om avståndet mellan Kina och Sudan är stort så är vänskapen mellan folken djup”.
Sudans president sade att Kina är mer rättvist i sina kontakter med Sudan än västländerna och berömde den kinesiska politiken för att ha stärkt handel och fred i Sudan.
En högt uppsatt rådgivare till Omar al-Bashir anklagade på torsdagen USA, som har infört sanktioner mot Sudan, för att försöka störta regeringen i Sudan genom andra regeringar och mänskliga rättighetsorganisationer.

I samband med statsbesöket undertecknades en rad avtal mellan Kina och Sudan. Sudan kommer att få ett räntefritt lån på 100 miljoner yuan (cirka 90 miljoner kronor). Kina ska också bygga två nya skolor och ett nytt presidentpalats och Kina avskrev sudanesiska skulder till ett belopp som inte offentliggjordes.
Kina är involverat i byggandet av en stor damm vid Nilen, det för närvarande största hydroelektriska projektet i Afrika.

Enligt AFP lovade också Kina ökat samarbete mellan de båda länderna när det gäller telekommunikationer, bevattning, energi och infrastruktur.

**

Krisen i Darfur har alltmer utvecklats till en regional konflikt och förhållandet mellan Tchad och Sudan är spänt. Regeringen i Sudan anklagar Tchad för att stödja rebellgrupper i Darfur. Tchads regering har anklagat Sudan för att i sin tur stödja tchadiska rebellgrupper. Janjawid-milisen har också genomfört räder mot flyktingläger inne i Tchad, där flyktingar från Darfur fått skydd.
På torsdagen rapporterade BBC att fyra rebellgrupper hävdade att de hade erövrat staden Adre i östra Tchad. Adre ligger bara 400 meter från gränsen till Sudan och Tchads försvarsminister hävdade att det var sudanesiska styrkor som hade attackerat staden.

**

Minst 4 000 personer har de senaste veckorna flytt till Sudan från Centralafrikanska republiken, rapporterade IRIN på onsdagen. I november intog rebellgruppen UFDR fem städer i norra delen av landet, men armén lyckades med franskt stöd återta städerna. Omkring 80 000 personer rapporteras också ha flytt till Tchad och Kamerun.
I mitten av januari uppskattade FN att omkring en miljon invånare i Centralafrikanska republiken är i behov av humanitär hjälp på grund av säkerhetsläget i landet.

FN:s säkerhetsråd har beslutat att skicka en grupp till Tchad och Centralafrikanska republiken för att undersöka förutsättningarna att skicka dit fredsbevarande styrkor.

Läs mer:
Rapport från Amnesty om östra Tchad (29 januari 2007)

Amnesty: Låt inte Sudan vara ordförandeland i AU (29 januari 2007)


AFP