”Flygbombningar i Darfur”

Ledare för rebellgrupperna i Darfur hävdar att regeringsflyg genomfört bombattacker under helgen. Om uppgifterna är riktiga innebär det ett brott mot den vapenvila som USA förhandlade fram tidigare under januari och som ska gälla i 60 dagar.

Haroun Ahmed Harran, från SLM/A-U, sade i satellittelefon från norra Darfur att minst sju personer hade skadats och boskap hade dödats vid flygbombningarna.
– Ett Antonov-plan fällde i lördags 21 bomber under sex anfall mot byn Ein Siro, norr om Kutum i norra Darfur, sade Haroun Ahmed Harran till nyhetsbyrån AFP.
Han uppgav också att den närbelägna byn Korma hade bombats på fredagen, men kunde inte säga om några offer hade krävts där.

Enligt BBC uppgav en ledare för rebellgruppen JEM att tre byar skulle ha förstörts vid flygbombningarna.

I maj 2006 slöts ett fredsavtal mellan regeringen i Khartoum och rebellgruppen SLM/A, Sudans befrielserörelse/armé. Fredsavtalet skapade dock ingen fred i Darfur. Den andra större rebellgruppen, JEM (Rörelsen för jämlikhet och rättvisa) vägrade godta fredavtalet och SLM/A har splittrats. Haroun Ahmed Harran representerar SLM/A-U, där U står för Unity (Enhet). De rebellgrupper som inte skrev på fredsavtalet har inte lagt ner vapnen och har under hösten genomfört framgångsrika anfall mot regeringsarmén.
Regeringen i Khartoum har svarat med flyganfall och den ökända janjawid-milisen har fortsatt med räder mot byar och flyktingläger.

Omkring två miljoner invånare i Darfur - cirka en tredjedel av befolkningen lever i flyktingläger och är beroende av internationella hjälporganisationer. Allt fler hjälparbetare har dock lämnat Darfur då säkerhetsläget har försämrats. Den 17 januari varnade FN att hjälpsändningarna nu är på väg att kollapsa om inte säkerhetsläget förbättras.

En styrka på 7 000 soldater från Afrikanska unionen finns i Darfur, men har inte kunnat ge ett effektivt skydd åt civilbefolkningen. FN:s säkerhetsråd vill skicka en styrka på cirka 20 000 soldater och poliser, men det förutsätter att Sudans regering säger ja.
Sudans president Omar al-Bashir har varit motståndare till fler utländska trupper, men den senaste tiden har en viss optimism funnits inom FN, då al-Bashir har gått med på att viss FN-personal ska få komplettera AU-styrkan.

Uppgifterna om flygbombningar förnekas av regeringssidan.
– Vi bombar aldrig civila någonstans, sade ett militärt språkrör till nyhetsbyrån AP.
I tidningen al-Ayyam hävdade armén att vapenvilan och förbudet mot militära flygningar respekteras från regeringssidan. Säkerhetssituationen beskrevs enligt armén som lugn i hela Darfur.


AFP