400 hjälparbetare lämnar Darfur

På senare tid har våldet återigen förvärrats i den krisdrabbade sudanesiska provinsen Darfur. Det har resulterat i den största evakueringen av biståndsarbetare från regionen sedan hjälpinsatserna inleddes 2004, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Fler än 400 hjälparbetare från FN och ickestatliga organisationer har under den senaste månaden evakuerats från Darfur på grund av den farliga situationen. Bland dessa finns personal från den irländska hjälporganisationen Goal.

– I tre års tid har vi vädjat till det internationella samfundet att skicka en internationell fredsbevarande styrka för att skydda civila och kunna hålla biståndskanalerna öppna, säger Goals grundare John O’Shea i ett pressmeddelande.
De hjälparbetare som nu lämnat regionen är antingen utlänningar eller sudaneser från andra delar av landet.

Många lokala hjälparbetare har dock blivit kvar i Darfur och fortsätter sitt arbete efter förmåga. De flesta vill inte tala om hur de upplever sin situation efter att övrig personal blivit evakuerad, utan hänvisar till att frågor bara besvaras av organisationernas språkrör. Detta är en princip som organisationerna har för att förhindra att den lokala personalen utsätts för våld.

Men några lokala hjälparbetare som IPS har talat med säger att de fortsätter sitt arbete dels för att de känner ett ansvar för sina hemtrakter, men också för att det handlar om viktiga arbetstillfällen.

Abdallah, från staden Nyala i södra Darfur, jobbade för den norska organisationen Flyktninghjelpen fram till i november förra året. Men han förlorade sitt arbete i samband med att Flyktninghjelpen utvisades från Darfur av de sudanesiska myndigheterna. Detta efter att myndigheterna anklagat organisationen för att sprida felaktiga uppgifter.

– Det är ett stort problem att jag förlorade mitt jobb, berättar Abdallah, som inte vill bli citerad med hela sitt namn. Jag har sex barn att ta hand om och letar just nu efter ett nytt jobb. Jag stannar här eftersom det är mitt hem och jag vill hjälpa andra.

I Gereida, där Darfurs största flyktingläger ligger, arbetar personal från Oxfam fortfarande med transporter av bränsle till vattenpumpar. Men enligt organisationens språkrör Caroline Nursey kommer man inte att kunna fortsätta med detta särskilt länge med den nuvarande personalstyrkan.

Biståndsorganisationerna har blivit alltmer frustrerade över det fortsatta våldet i Darfur. Deras hjälpinsatser, som numera riktas till närmare fyra miljoner människor, är i fara.

Oxfam fick göra ett uppehåll i sina insatser i Gereida nyligen, efter att fem av organisationens sex fordon stulits av beväpnade män, som dessutom stal kommunikationsutrustning och kontanter.

– Eftersom vi befinner oss i frontlinjen så drabbas vi av sådant. Men vi har nått en punkt då vi måste sätta personalens säkerhet främst, säger Nursey.

Nursey menar att hjälparbetarna fram till nyligen respekterades och inte utsattes för våld:
– Men under de senaste månaderna har läget allvarligt försämrats och våldet tilltagit.

Sedan fredsuppgörelsen i Darfur undertecknades i maj förra året har 13 hjälparbetare dödats, alla sudaneser. Till en början betraktades fredsuppgörelsen som ett stort steg mot fred i Darfur. Men med tiden har det visat sig att de flesta rebeller inte accepterar uppgörelsen.

I september förra året startade regeringen en militär offensiv mot rebeller i norra Darfur, vilket ledde till att ännu fler människor tvingades på flykt.

Regeringstrupper anklagas för att genom flygbombningar ha ödelagt byar samtidigt som janjawid-milisen fortsatt att våldta, döda och plundra utan att bestraffas.

I augusti beslutade FN:s säkerhetsråd att skicka en fredsbevarande styrka på 20 000 soldater till Darfur, för att stödja de trupper från Afrikanska Unionen, AU, som redan är på plats.

Först vägrade dock landets regim att ta emot FN-styrkan. I december tycktes dock president Omar el-Bashir ge klartecken för en gradvis utökning av en gemensam FN- och AU-styrka. Men enligt rapporter har presidenten senare sagt att man bara kommer att tillåta afrikanska soldater.

FN har varnat för att konflikten i Darfur, som redan spridit sig till angränsande Tchad och Centralafrikanska republiken, hotar hela regionen. Fler än 200 000 människor rapporteras ha dödats och två miljoner människor har tvingats på flykt sedan konflikten inleddes i början av 2003.

Text: Noel King
IPS/Khartoum, Sudan

Läs mer: Amnesty om utvecklingen i Darfur och Tchad


IPS