Utegångsförbud efter oroligheter

Efter onsdagens våldsamma sammandrabbningar då 28 personer dödades har det nu införts ett utegångsförbud i området runt staden Gaur i södra Nepal. Incidenten ägde rum vid ett risfält där både maoister och aktivister från Madhesi Janadhikar Forum, MJF, planerade att hålla var sitt massmöte, rapporterar nättidningen Nepalnews.

Våldsamheterna började efter att aktivister från grupperna vandaliserade varandras podium inför de bägge samlingarna. De båda podiumen stod endast hundra meter ifrån varandra. Över 40 personer rapporteras ha skadats varav majoriteten av de döda och skadade uppges vara maoister. De lokala myndigheterna införde ett utegångsförbud på eftermiddagen på onsdagen, något som senare förlängdes på obestämd tid idag, torsdag.

Enligt nyhetssidan eKantipur.com beskyller bägge grupperna varandra för att ha öppnat eld och därmed startat den tragiska incidenten. FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Nepal fördömer händelsen och ska påbörja en utredning för att undersöka dödsfallen. Chefen för kontoret, Lena Sundh, sade i ett uttalande att de bägge grupperna omedelbart måste vidta åtgärder för att få ett slut på det ”oacceptabla våldet”. Även Nepals inrikesdepartement har påbörjat en utredning av händelsen.

Detta är de värsta sammandrabbningarna i Nepal sedan november förra året då maoisterna accepterade ett fredsavtal, rapporterar BBC. De politiska partierna i Nepal håller som bäst på att förbereda inför valet i juni som ska resultera i den församling som ska skriva den nya konstitutionen i landet. Madhesigrupper i södra Nepal har demonstrerat sedan december förra året för att få utökade rättigheter inskrivna i den nya konstitutionen. Maoisterna är motståndare till dessa grupper och menar att de själva är de bästa försvararna av lokala och etniska gruppers rättigheter. Oroligheterna i de södra delarna av Nepal, på gränsen till Indien, har kastat en skugga över fredsförhandlingarna som officiellt fick ett slut på 10 år av inbördeskrig i landet.

Premiärministern i Nepal, Girja Prasad Koirala, sade idag enligt eKantipur.com att de pågående fredsförhandlingarna inte kommer stoppas på grund av det inträffade. Han sade också att han uppfattar våldet som ett tecken på madhesifolkets frustration och ilska över att ha blivit diskriminerade och missgynnade under det senaste århundradet.

En delegation av EU-parlamentariker anlände i Nepal under onsdagen för ett fyra dagar långt besök. Ett besök som förutom fredsförhandlingarna även ska ta upp den butanesiska flyktingfrågan i Nepal. De bhutanesiska flyktingarna började komma till Nepal 1990. En stor grupp etniska nepaleser, Lhotshampas, tvingades fly från sina hem av den bhutanesiska regeringen. De flydde på grund av en ny bhutanesisk medborgarlag som berövade dem såväl deras medborgarskap som deras medborgerliga rättigheter.

Läs mer: Madhesifolket kräver upprättelse


Nepalnews