Bhutanesiska flyktingar vill inte till USA

Bhutanesiska flyktingar i Nepal är tveksamma till USA:s erbjudande om bosättning i ett tredje land. Enligt IRIN sade USA:s biträdande minister för flyktingfrågor Ellen Sauerbury den 2 oktober till reportrar i Geneve att hennes regering var redo att ”absorbera” 50 000 eller 60 000 av de bhutanesiska flyktingarna som lever i flyktingläger i Nepal.

Varken den nepalesiska regeringen eller flyktingarna säger sig ha blivit rådfrågade, varför förslaget möttes med förvåning.

De bhutanesiska flyktingarna började komma i stora mängder till grannlandet Nepal 1990, efter att en stor grupp etniska nepaleser, Lhotshampas, drivits från sina hem av den bhutanesiska regeringen. Gruppen hade då levt i Bhutan i mer än tvåhundra år. Flyktingarna berättade att de flydde från en ny bhutanesisk medborgarlag som berövade dem såväl deras medborgarskap som deras medborgerliga rättigheter.

Enligt representanter för flyktingarnas återbosättningskommité (BRRRC) finns det idag över 106 000 flyktingar som bor i sju läger, belägna i Morang och Jhapa distrikten, nästan 70 mil från Kathmandu.

Bilaterala förhandlingar mellan Nepal och Bhutan har hållits i över tio års tid. Samtliga har misslyckats med att lösa flyktingfrågan. Ändå hoppas Nepals utrikesdepartement på en bilateral lösning på problemet. De två länderna ska ha nya samtal i november, men tid och plats är ännu oklart.

BRRRC uttrycker också en önskan om en lösning mellan de två länderna.
-Vi har väntat i nästan 20 år för att få återvända till våra hem och vi hoppas fortfarande att vår väntan och vår kamp inte ska vara förgäves, sade Bhoompa Rai från BRRRC till IRIN.

En minoritet av flyktingarna har gått med på USA:s bosättningserbjudande. Enligt BRRRC är dock majoriteten av flyktingarna emot förslaget. Rai underströk att de flesta bhutanesiska flyktingarna alltjämt håller fast vid hoppet att få åka hem, och att merparten ville behålla sitt bhutanesiska medborgarskap för att ha kvar möjligheten att kunna återvända i framtiden.

Ram Lal Subedi som tillhör en grupp flyktingar som demonstrerar i Kathmandu för att få internationell uppmärksamhet i frågan säger:
- Om det internationella samfundet, och då särskilt USA, verkligen bryr sig om oss så borde de hjälpa oss att få en ordentlig uppgörelse som gör att vi kan återvända till Bhutan.


IRIN