USA-befäl kräver stopp för tortyr

General David Petraeus, som leder de amerikanska styrkorna i Irak, har nu varnat sina soldater att tortyr inte får användas. I ett öppet brev avvisade generalen argumentet att tortyr kan frambringa information som ”felaktigt”, rapporterar BBC.
- Om USA vill vinna i Irak så måste en hög moral upprätthållas, sade generalen.

Det öppna brevet från General David Petraeus publicerades på en militär hemsida och kom en vecka efter att en undersökning, gjord av ett hälsorådgivningsteam inom USA:s armé, den 4 maj hade publicerat resultatet av en undersökning bland soldaterna i Irak.
Undersökningen gjordes under hösten 2006 men offentliggjordes först nu. Enligt den ansåg över en tredjedel av de tillfrågade soldaterna att tortyr var acceptabelt om det kunde rädda livet på en soldat eller om tortyren bidrog till att få fram information om de irakiska upprorsmännen.
Omkring 10 procent av soldaterna uppgav att de själva hade slagit eller sparkat irakiska civila eller hade förstört egendom utan att det var militärt nödvändigt att göra så.

David Petraeus påpekade i sitt brev att användande av tortyr är olagligt. Han belyste också det faktum att mindre än hälften av de tillfrågade soldaterna uppgav att de skulle anmäla en kollega vid övergrepp eller mord på civila.
- Att se en kollega dödas av en barbarisk fiende kan skapa frustration, ilska och en önskan om omedelbar hämnd. Men dessa känslor får inte leda till att vi begår olagliga handlingar. Vi är krigare men också mänskliga varelser, skriver David Petraeus.

I Kalifornien pågår nu en rättegång mot fyra officerare från USA som anklagas för delaktighet i massaskern på 24 irakiska civila i Haditha 2005. Den händelsen är en av många där amerikanska soldater anklagas för att avsiktligt ha dödat civila under kriget i Irak.
Det frekventa användandet av tortyr i Abu Ghraib-fängelset, som avslöjades 2004, har också skadat tilltron till de officiella förklaringarna om att USA inte använder tortyr och respekterar krigets lagar.


BBC