Stämningansökan mot staten för Srebrenica

Släktingar till offren för massakern i Srebrenica har lämnat in en stämningsansökan mot den holländska staten och FN, med anklagelsen om att de tillät massakern att hända vilket ledde till att ungefär 8 000 människor dödades när bosnienserbiska trupper intog staden, rapporterar BBC.

Under kriget i Bosnien 1992-95 utropade FN Srebrenica som en säker tillflyktsort då staten var skydd av holländska fredsbevarande trupper. Men i juli 1995 när tusentals bosnienserbiska soldater intog staden stod de 450 holländska fredsbevarande soldaterna bara brevid och tittade på. De holländska soldaterna assisterade till och med de bosnienserbiska styrkorna med att skilja åt män och kvinnor när de fördes iväg i bussar. Männen mördade senare och begravdes i massgravar.

Stämningsansökan lämnades in samma dag som den förre bosnienserbiske generalen Zdravko Tolomir, en av de huvudsmisstänkta för massakern i Srebrenica ställdes inför rätta vid den FN:s Krigsförbrytartribunal i Haag, rapporterar nyhetsbyrån AP.

  • Det är inte pengarna som är det viktiga för mödrarna och de andra överlevande. Det handlar om tillfredsställelse. Tyvärr vill inte FN och den holländska staten ta sitt ansvar, de vill inte ens tala om det, sade advokaten Marco Gerritsen.

Stämningsansökan lämnades in till Hollands högsta domstol. Holländska regeringsmän har sagt att krav på kompensation borde riktas mot förövarna av massakern, den bosninenserbiske politikern Radovan Karadzic och hans trupper under ledning av general Ratko Mladic.

Ungefär 200 kvinnor från gruppen ”Mothers of Srebrenica” demonstrerade på måndagen i tystnad med banderoller utanför det holländska parlamentet, samtidigt som advokaterna lämnade in en stämningsansökan till Högsta domstolen i Holland.

Advokaterna sade att holländarna borde anklagas för att ha vägrat ge flygunderstöd åt sina egna trupper som försvarade Srebrenca, antydande att detta skulle ha förhindrat de bosnienserbiska trupperna.

Den holländska regeringen avgick 2002 efter en rapport som anklagade politiker för att ha skickat ut de holländska FN-trupperna på ett omöjligt uppdrag.

FN:s förre generalsekreteraren Kofi Annan, som då var ansvarig för FN:s fredsbevarande trupper har erkänt att det gjordes allvarliga ”felbedömningar” angående Srebrenica.

Den holländska staten har tidigare accepterat ett ”politiskt ansvar” för missionens misslyckande och ger årligen cirka 20 miljoner dollar i bistånd till Bosnien av vilket en tredjedel är ämnade till projekt för att återuppbygga Srebrenica.