Historisk rättegång mot CIA i Milano

Den 8 juni, några timmar innan George W Bush landade i Italien, inleddes en historisk rättegång i Milano. På de anklagades bänk skulle 26 CIA-agenter och sex italienare ha suttit. Det blev därför en märklig stämning i rättssalen, rapporterar Los Angeles Times, när domaren Oscar Magi öppnade rättegången, läste upp åtalet och så började läsa namnen på de 26 amerikanerna och 26 gånger upprepade: ”Flyende”.
Alla CIA-agenterna har tilldelats försvarsadvokater, men de flesta av advokaterna har aldrig träffat eller ens kommunicerat med sin klient. De flesta av de åtalade är dessutom endast kända under sina täcknamn.
Endast en av de åtalade hade infunnit sig i domstolen i Milano, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det var Luciano di Gregori som förklarade att han hade arbetat för italiensk underrättelsetjänst i 33 år:
- Jag har arbetat med stolthet och jag har ingenting att dölja.

Trots de något märkliga förutsättningarna för rättegången anses den historisk. Det är första gången en rättegång inleds mot de som har ansvarat för USA:s så kallade ”extraordinary renditions”. I det här fallet handlar det om den egyptiske imamen Abu Omar, som den 17 februari 2003 rövades bort på öppen gata i Milano. Kidnapparna kom från CIA och operationen genomfördes enligt åtalet i samarbete med italienska underrättelsetjänster och en av de åtalade är Nicolo Pollari, som i höstas fick sparken från sin post som chef för den militära underrättelsetjänsten Sismi.

Via Natos flygbas Aviano i norra Italien fördes Abu Omar till Egypten där han enligt egen utsago utsattes för tortyr under de fyra år han satt fängslad innan han utan att ställas inför rätta blev frigiven i februari i år. Till det paradoxala hör att Abu Omar, som hade bott i Italien sedan 1997, var under övervakning från de italienska myndigheterna när han kidnappades av CIA. Ett åtal mot honom för terroristbrott omöjliggjordes genom kidnappningen.
- Vi vill bestraffa terrorister - men i rättssalen, sade åklagaren Armando Spataro vid fredagens förhandling. Kriget mot terrorismen måste föras med full respekt för lagarna i våra västliga demokratier.

Fallet Abu Omar är bara ett av många där personer bortförs från ett land av USA men inte för att ställas inför rätta i USA utan för att överlämnas till ett land där tortyr kan användas. Sedan 11 september 2001 har dessa olagliga överföringar av personer, extraordinary renditions, använts flitigt. Enligt brittiska The Independent kan det handla om så många som tusen personer som har bortförts. Enbart Egypten har medgivit att 60 till 70 personer tagits emot under dessa år.
För Italien är frågan mycket känslig. Både den tidigare regeringen, Silvio Berlusconis koalition av högerpopulister och postfascister, liksom Romano Prodis nuvarande center-vänsterregering vill stoppa processen i Milano, med hänsyn till nationell säkerhet.

Efter fredagens förhandling meddelade domaren att rättegången har ajounerats till 18 juni. Då kommer Oscar Magi meddela om domstolen ska avvakta ett utslag i Italiens författningsdomstol som väntas komma i höst. Regeringen har bett författningsdomstolen att ogiltigförklara åtalen då de hävdar att statshemligheter kommer att användas av åklagarsidan.
Armando Spataro vädjade till domaren att låta rättegången fortsätta:
- I en demokrati är det viktigt att skilja domstolarna från den verkställande makten.

Rättegången i Milano inleddes samtidigt som den liberale schweiziske senatorn Dick Marty presenterade en rapport inför Europarådet om CIA:s hemliga fängelser. Han anklagade Rumänien och Polen för att ha samarbetet med CIA och hävdade att USA i hemlighet höll terroristmisstänkta fångar i Stare Kiejkuty i Polen mellan 2002 och 2005. Marty hävdade också att ett hemligt avtal mellan USA och Nato i oktober 2001 gjorde det möjligt för CIA att hålla hemliga fångar i Europa.
I sin rapport hyllade Marty åklagare som Spataro som i åratal har bekämpat terrorism med största respekt för rättssäkerhet medan han anklagade Tyskland och Italien för att obstruera undersökningar om CIA:s hemliga fängelser.

Läs mer:

Amnesty om Martys rapport

Amnesty m fl avslöjar namnen på 39 hemliga fångar

Svenska Amnestys sida om tortyr

EU undersöker: Var finns CIA:s hemliga fängelser? ( Amnesty Press 3 november 2005)

The war on terror: Inside the dark world of rendition (The Indepedent 11 juni)


Los Angeles Times