Spänningen ökar i Kivu

I östra delen av Demokratiska republiken Kongo stiger nu spänningen. FN och hjälporganisationer varnar nu för att det fortsatta våldet i provinsen Norra Kivu kan göra att upp till 280 000 människor kommer att fly under det kommande halvåret. Sedan i februari beräknas 160 000 människor ha flytt undan väpnade grupper som angriper byar, plundrar, våldtar och mördar.
- Regionen är på väg att bli ett laglöst område, säger Peter Kesler från UNHCR till BBC. Soldater lämnar armén och ansluter sig till självständiga befälhavare. Civila hamnar mitt i konflikten och tvingas lämna sina hem. Fruktansvärda grymheter äger rum.

Sedan fredsavtalet 2003, och arrangerandet förra året av de första fria valen sedan 1960, har läget i Kongo stabiliserats. Men i östra delen av Kongo växer nu oron för en återgång till ett fullskaligt krig. Rwandiska rebellgrupper i FDLR, som har sina rötter i de hutugrupper som efter folkmordet i Rwanda 1994 flydde över gränsen till Kongo, är fortsatt aktiva. Den kongolesiska armén har lovat att bekämpa FDLR. Sedan åtta månader tillbaka har armén i sina led haft tutsisoldater, vars befälhavare Laurent Nkunda sedan flera år tillbaka har drivit sitt eget spel i östra Kongo. 2004 lyckades styrkor lojala mot Nkunda inta miljonstaden Bukavu.

I slutet av förra året utbröt nya strider mellan FN-styrkor och Nkundas soldater, men i januari slöts ett avtal om vapenvila, under medling från Rwanda, och Nkundas styrkor skulle integreras i kongolesiska armén. I torsdags kom uppgifter om att Nkundas soldater lämnat de kongolesiska styrkorna.
- De blandade brigaderna existerar inte längre, sade en anonym regeringsbefälhavare, till nyhetsbyrån Reuters på fredagen. Nkundas män har dragit sig tillbaka.
FN har 17 000 soldater i sin mission, Monuc, och har nu förstärkt sin närvaro i Norra Kivu.
- Vi följer utvecklingen noga, sade Sylvie Van Den Wildenberg, FN:s språkrör i Norra Kivu. Situationen är spänd.

Nkunda har anklagat den kongolesiske presidenten Joseph Kabila för att i hemlighet skydda FDLR och hävdar att han måste försvara tutsier i östra Kongo mot dem som deltog i folkmordet 1994.
Rwanda har anklagats för att stödja Nkundas grupp.

I början av förra veckan flydde omkring 10 000 personer över gränsen till Uganda. Merparten av dem rapporterades senare ha återvänt hem. Även från södra Kivu kommer uppgifter om nya strider, där FDLR, regeringstrupper och lokala miliser varit inblandade. Nyhetsbyrån IRIN rapporterar att hundratals flyktingar förra veckan anlände till Burundis huvudstad Bujumbura.
- Vi flydde undan en krigssituation i Uvira-området, berättade Kakongo Lwakira. Jag förlorade all min egendom och mitt hus blev totalförstört av stridande grupper.

På måndagen inleddes ett möte i Rwandas huvudstad Kigali där säkerhetsansvariga regeringsföreträdare från Rwanda, Uganda, Kongo och Burundi ska diskutera hur milisgrupperna i östra Kongo ska hanteras. Enligt Reuters beslöts vid ett liknande möte i april att regeringen i Kinshasa hade två månader på sig att slå ner milisgrupperna.
Uganda hävdar att minst tre ugandiska rebellgrupper har sina baser i östra Kongo, medan Rwanda vill se ett slut på FDLR:s verksamhet i Norra Kivu. Enligt den rwandiska arméns språkrör kommer mötet att diskutera gemensamma militära operationer inne i Kongo. Det är dock osäkert om Kongo är berett att acceptera detta. Två gånger tidigare, 1996 och 1998, har Rwanda och Uganda invaderat Kongo och genom att skapa och stödja kongolesiska rebellgrupper, har de bägge länderna ägnat sig åt omfattande exploatering av Kongos rikedomar. S


BBC