Krisen i östra Kongo skärps: Vapenvilan bryts i Bukavu
Antoine Ghonda, utrikesminister i Demokratiska republiken Kongo, anlände på tisdagen till staden Bukavu.
– Vi har kommit hit för att stödja stadens invånare och återställa regeringens auktoritet, sade han till nyhetssidan IRIN, som ges ut av FN.
Strax därefter utbröt nya strider utanför staden. Enligt Ghonda hade avsaknaden av central regeringsmyndighet i staden gjort att ett politiskt vakuum uppstått som lett till ett sammanbrott för lag och ordning.
Den 26 maj utbröt strider i Bukavu och enligt FN spreds också sammanstötningarna till de omkringliggande distrikten Nguba, Ruzizi I, College al-Fajiri och Nyawera. Hur många som har dödats och sårats i striderna är ännu oklart, men enligt IRIN hade det lokala Röda korset på tisdagen bekräftat att 39 personer hade dödats; 21 stridande, 16 civila och två barn. Minst 81 personer hade sårats.
På måndagen uppgav Jeremy Nsengiyumva, lokalt språkrör för FN:s flyktingorgan UNHCR, att 2 500 personer flytt från Bukavu in i Rwanda. En del av flyktingarna, de flesta tutsi-talande Banyamulenges, uppgav för IRIN att stämningen var fortsatt spänd i Bukavu och att de befarade att striderna kommer att fortsätta.
– Det finns mycket misstro mellan olika etniska grupper i Bukavu, sade Wellars Nzabona, en kongolesisk affärsinnehavare som flydde till Rwanda, till IRIN. De har gått från hus till hus för att hitta Banyamulenges och göra slut på oss.
Banyamulenges har samma etniska ursprung som tutsier i Rwanda och en del kongoleser ser dem inte som kongoleser. Enligt flyende invånare från Bukavu hade en del flyktingar sökt sig ut i bushen. Företrädare för hjälporganisationer, som lämnade Bukavu under helgen, uppgav att det finns rapporter om att väpnade fraktioner dödade bybor som försökte fly ut ur staden.
Sedan sommaren 2003 pågår en framgångsrik fredsprocess i Kongo och en övergångsregering med representanter för regeringen i Kinshasa och de flesta rebellgrupper har bildats. De stridande fraktionerna ska integreras i en kongolesisk armé.
Men den 26 maj ska general Mbuza Mabe, arméns chef i södra Kivu-provinsen, ha gått till anfall mot överste Jules Mutebutsis styrkor, som till stor del består av Banyamulenges.
Mutebutsi tillhörde tidigare RCD-Goma, en rebellgrupp som fungerade som Rwandas förlängda arm i Kongo. Den rebellgruppen ingår dock numera i övergångsregeringen. Enligt vissa uppgifter var Mutebutsi på väg till Rwanda när striderna bröt ut.
Regeringsstyrkorna under Mabe ska ha fått förstärkning av hundratals Mayi-Mayi-krigare som kommit in i Bukavu från omkringliggande städer.
Under helgen trappades krisen upp när general Laurent Nkunda, även han tidigare kommendant inom RCD-Goma, beslöt att låta sina trupper marschera från Goma mot Bukavu. Under söndagen pågick hårda strider och regeringsarmén drog sig tillbaka från positioner runt Bukavus flygplats som kontrolleras av FN-trupper.
Överste Arquimedes Cabrera från Uruguay är chef för FN-styrkan på flygplatsen och sade till Reuters på måndagen att Nkunda hade lovat att inte marschera mot Bukavu.
På tisdagsförmiddagen utbröt dock nya strider vid flygplatsen och FN försökte åstadkomma en ny vapenvila. Enligt nyhetsbyrån AFP hördes sporadisk skottlossning under eftermiddagen. Nkunda, som har omkring 1 000 soldater under sitt befäl, hävdade att Mabes styrkor hade gått till attack. Och Nkunda hotade att tåga mot Bukavu.
Mabe å sin sida uppmanade Nkunda att dra tillbaka sina styrkor till Goma som ligger i norra Kivu-provinsen.
I Goma placerade FN-styrkor en regeringsdelegation på ett hotell för att beskydda dem när många befarade att strider skulle bryta ut även där. Men spänningen rapporteras ha minskat och enligt FN öppnade skolor och affärer återigen på tisdagen.
I själva staden Bukavu förekom inga strider på tisdagen, rapporterar BBC. FN har förbjudit styrkor från överste Mutebutsi att bära vapen och hans soldater rapporteras ha dragit sig tillbaka till sina barracker. FN anklagar Mutebutsis soldater för att ha ägnat sig åt plundring och våldtäkter.
På lördagen dödades en FN-observatör utanför Bukavu. En grupp på fyra observatörer från Rumänien, Burkina Faso, Zambia och Ghana befann sig i byn Kalehe för att undersöka klagomål om brott mot vapenvilan. De kom under beskjutning och en av dem dödades.
Striderna i Bukavu är de allvarligaste på mycket länge i östra delen av Kongo. Under helgen sammanfattade en FN-företrädare inne i Bukavu läget som ”kaotiskt och förvirrande” och sade att ”ingen var säker på vad som verkligen händer”.
I bästa fall handlar det om några missnöjda ex-kommendanter som har svårt att ställa om sig från krigstid till fredsprocess. I sämsta fall är det inledningen till fortsatta strider.
IRIN |