Haradinaj frikänd i Haag

FN:s krigsförbrytartribunal för ex-Jugoslavien friade Kosovos förre premiärminister Ramush Haradinaj och Idriz Balj. Den tredje åtalade, Lahi Brahimaj, dömdes till sex års fängelse för tortyr och grym behandling av två fångar som hölls i UÇK:s högkvarter i Jablanica 1998. Domen presenterades klockan 16 på torsdagen och möttes med jubel i rättsalen i Haag.
De tre männen hade åtalats för tortyr, mord, våldtäkt och fördrivning i samband med kriget i Kosovo när UÇK, Kosovas befrielsearmé, 1997 tog till vapen mot det serbiska styret i Kosovo. Efter den friande domen sattes Ramush Haradinaj och Idriz Balj omedelbart på fri fot och kan därmed lämna häktet i Nederländerna.

Åklagarsidan hade yrkat på 25 års fängelse om det hade blivit fällande domar. Men domarna ansåg att bevisen bara höll för fällande dom mot Lahi Brahimaj som fälldes för att personligen ha deltagit i misshandel och tortyr mot ”Vittne 6” och ”Vittne 3”. I det sistnämnda fallet uppmanade Brahimaj två kvinnor klädda i svarta uniformer att öva på offret varvid kvinnorna började misshandla ”Vittne 3”.
Enligt åtalet hade de tre deltagit i ett förenat kriminellt företag för att upprätthålla UÇK:s totala kontroll över Dukagjin-området i nordvästra Kosovo mellan mars och september 1998. I samband med detta förföljdes serber, romer och albaner som anklagades för att samarbeta med det serbiska styret i provinsen.
I åtalet anklagades de tre för delaktighet i mord på 30 personer i Radonijc men domarna fanna att bara sju av dessa mord säkert kunde härledas till UÇK och att omständigheterna kring förövarna var vaga och ofullständiga.

Ramush Haradinaj var under kriget en av befälhavarna i UÇK. Sedan FN övertagit styret över Kosovo i juni 1999 efter Natos bombkrig mot Jugoslavien bildade Haradinaj partiet AAK, Alliansen för Kosovas framtid. Efter valet 2004 bildades en koalitionsregering och Haradinaj blev premiärminister trots att hans parti bara var Kosovos tredje största. I mars 2005 avgick han och överlämnade sig frivilligt till Haagtribunalen.
De tre åtalade har nekat till alla anklagelser och i mars vände sig Kosovos president, premiärminister och talmannen i parlamentet till FN-tribunalen och bedyrade att de var övertygade om att Haradinaj var oskyldig.

Rättegången har kännetecknats av oviljan från vittnen att framträda i Haag. Närmare 100 vittnen var inkallade av åklagarsidan och i 18 fall var tribunalen tvungen att använda stämning för att få personerna att komma och 34 av dem fick olika skyddsåtgärder, bland annat att de framträdde anonymt. Åklagarsidan misslyckades med att få två nyckelvittnen att framträda i Haag.
- Kammaren har ett starkt intryck av att rättegången hölls i en atmosfär där vittnen kände sig otrygga, sade domaren Alphonsus Orie när domslutet presenterades.
Enligt nyhetsbyrån AP vägrade kosovoalbanen Ahefquet Kabashi att vittna via videolänk från New York. Han sade att han blivit hotade efter att ha vittnat i en annan rättegång trots att hans röst hade förvrängts och att han vittnat under pseudonym. Kabashi uppgav förra året att andra vittnen hade dödats.
- Skyddsåtgärderna fungerar bara inne i rättssalen, inte utanför, sade han då till AP.

Försvaret i rättegången mot de tre UÇK-medlemmarna underkände åtalet helt och var så säkra på friande domar att de inte ens inkallade några försvarsvittnen.

Den friande domen mot Haradinaj hälsades med jubel i Kosovo, som utropade sin självständighet i februari. Bland provinsens serber kommer domslutet ses som en bekräftelse på att tribunalen inte beivrar övergrepp som begicks mot serber under kriget. I Belgrad fördömde den avgående premiärminister Vojislav Kostunica den friande domen.

Läs mer: Tribunalens pressmeddelande

Haradinaj förklarar sig oskyldig (Amnesty Press 3 mars 2007)

Åklagarvittne mördades i Kosovo (Amnesty Press 15 mars 2003)


ICTY (Haagtribunalen)