Khieu Sampan i rätten

Det blev en stormig start när Khieu Sampan på onsdagen gjorde sitt första framträdande inför tribunalen i Kambodja. Khieu Sampan, som var statsöverhuvud i Demokratiska Kampuchea - som landet kallades när Röda khmererna styrde 1975-79 - är en av dem som anklagas för delaktighet i de grova brott som begicks. Omkring 1,7 miljoner personer beräknas ha dött under Röda khmerernas styre.

På måndagen anlände den franske advokaten Jacques Vergès till Phnom Penh för att delta i onsdagens förhandling, som inte berörde själva åtalet utan en begäran från Khieu Sampan att försättas på fri fot innan själva rättegången startar senare i år. Den 83-årige Vergès har tidigare gjort sig känd för att försvara kontroversiella personer, däribland den nazistiske krigsförbrytaren Klaus Barbie, den venezolanske terroristen Carlos ”Sjakalen” och Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic. Vergès är personligen bekant med Khieu Sampan sedan de i 1950-talets början umgicks i samma vänsterkretsar i Paris.

Enligt nyhetsbyrån AP stormade Vergès ut ur rättssalen, där förhandlingarna pågick bakom stängda dörrar. Enligt advokaten skulle domarna ha uppmanat Khieu Sampan att skaffa sig en ny advokat. Vergès sade till reportrar att tribunalen vägrat att översätta rättegångshandlingarna till franska.
- Franska är tribunalens officiella språk. Inte en enda sida är översatt till franska. Jag måste få veta vad min klient är anklagad för, förklarade han. Detta är skandal! Sådant här händer bara i diktaturer.

Rätten ajounerade sig efter den kaotiska starten. Khieu Sampan fängslades den 19 november förra året och anklagas tillsammans med Nuon Chea, ”broder nummer 2”, Ieng Sary, Ieng Thirith och Duch, som var chef för det ökända fängelset Tuol Sleng, för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, rapporterar BBC.
Innan dörrarna till rättssalen stängdes rapporterar AP att Khieu Sampan uttryckslöst bekräftade sitt namn, sin ålder (76) och sin hemort och berättade att han levt i fattigdom sedan han gav upp den väpnade kampen och kom ut ur djungeln.
- Jag har inte haft något jobb sedan dess utan är beroende av min hustru som kämpar för att försörja mig och min familj.

Khieu Sampans försvarare anser att han är oskyldig då han som statsöverhuvud inte hade någon verklig makt under Röda khmerernas styre. Pol Pot ledde regimen men avsattes av sina egna och dömdes 1997 i en skådeprocess på ”befriat område”. 1998 avled han.

Tribunalen i Kambodja har både internationella och kambodjanska domare och har kännetecknats av många uppskov. Många befarar att de åtalade kommer att hinna avlida innan rättegångarna har slutförts.

Ulf B Andersson

23 april 2008

Vann Nath överlevde S-21 i Kambodja (Amnesty Press-reportage 27 mars)

Efter 30 år – nu ska Röda khmererna inför rätta (reportage i Amnesty Press nr 4/2007)

Pol Pots andreman inför rätta (Amnesty Press 4 februari)

Monster eller drömmare (Amnesty Press recenserar Djävulens advokat, filmen om Jacques Verges)

Ulf B Andersson
Amnesty Press