Mengistu dömd till döden

Etiopiens förre president Mengistu Haile Mariam har dömts till döden i sin frånvaro. I en dom på måndagen i Etiopiens högsta domstol dömdes han och 17 andra ledande medlemmar i hans regim till döden och därmed upphävdes livstidsstraffen från januari 2007.
- Domstolen har beslutat att upphäva överklagandet med begäran om mildhet från de svarande, sade domstolens ordförande Desta Gebru enligt nyhetsbyrån AFP. Domstolen har dömt dem till döden. De har torterat och avrättat tusentals oskyldiga människor offentligt vilket motsvarar folkmord enligt etiopisk lag.

Domaren förklarade också att de åtalade försökt hävda att dödandet följde på kaoset efter kuppen 1974 men han konstaterade att de åtalade beordrade massakrer och övergrepp åtskilliga år efter att kejsare Halie Selassie hade avlidit.
- Alla de åtalade är skyldiga till folkmord, mord och fängslandet av oskyldiga människor, förklarade Desta Gebru. Därför ska de ha det hårdaste straffet i etiopisk lag.

Innan dödsdomarna verkställs måste de godkännas av president Girma Woldegiorgis. De senaste tio åren har bara två dödsdomar verkställts i Etiopien, den senaste i augusti 2007.
När dödsdomarna lästes upp började många av de anhöriga till de åtalade att gråta, men ingen ville låta sig intervjuas av AFP.

Bland de dödsdömda finns Legesse Afsaw, känd som ”slaktaren från Tigray”, förre vicepresidenten Fisseha Desta och tidigare premiärministern Fikresellassie Wogderes. Åklagaren anklagade dem bland annat för mord på Halie Selassie och den ortodoxe patriarken Abuna Tefelows.
Mengistu kom till makten 1974 när han i spetsen för en militärkommitté, derg, störtade Halie Selassie som hade styrt Etiopien sedan 1930-talet. 1977-78 inleddes ”den röda terrorn” där tiotusentals människor dödades eller ”försvann”. Det var ett försök att utplåna oppositionen mot Mengistu. Hans regim blev en nära allierad till Sovjetblocket under det kalla kriget och Mengistu fick omfattande stöd av öststaterna och Kuba.

Mengistus regim utmanandes både av Eritreas självständighetsrörelser, som protesterade mot den etiopiska annekteringen 1962, och av inhemska uppror. Det albanienkommunistiska TPLF, Tigray-folkets befrielsefront, bildade en allians som 1991 störtade Mengistu. Han flydde till Zimbabwe där han har levt i komfortabel exil sedan dess. Zimbabwes president Robert Mugabe har sagt att det är uteslutet att Mengistu utlämnas till Etiopien då ”kamrat Mengistu fortfarande är en speciell gäst”.

Enligt BBC lever också två av de dödsdömda som flyktingar på Italiens ambassad i Addis Abeba medan resten av dem finns i etiopiska fängelser.


AFP