Ieng Sary inför tribunalen

Ieng Sary, som var utrikesminister i ”Demokratiska Kampuchea”, framträdde på måndagen inför den FN-stödda folkmordstribunalen i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Den 82-årige Ieng Sary fick hjälp av vakter för att ta plats på de anklagades bänk, rapporterar The Guardian. Han sade väldigt lite under förhandlingen. På frågan om sitt yrke svarade Ieng Sary att han är pensionär.

Omkring 300 personer var närvarande vid måndagens förhandling i tribunalen. Dagens ärende var inte själva frågan om åtalet mot Ieng Sary utan den åtalades begäran att sättas på fri fot alternativt placeras i husarrest eller på sjukhus i väntan på att själva rättegången ska inledas. Ieng Sary greps i november 2007 och har ett antal gånger lagts in på sjukhus sedan dess.

Bland de som var på plats i rättssalen fanns offer för Röda khmerernas styre 1975-79. En av dessa var Heng Sruy som till nyhetsbyrån AFP sade att han hoppades att Ieng Sary skulle säga sanningen:
- Jag förlorade många släktingar under Röda khmerernas styre. Jag minns inte hur många, men det var många.

Den nederländske advokaten Michael Karnavas, som ingår i Ieng Sarys försvarsteam, varnade för att om hans klients hälsa försämras så är hela processen i fara. Enligt The Guardian hävdade Karnavas att Ieng Sarys ”svaga mentala och fysiska hälsa” gör att han inte fullt ut kan kommunicera med sina advokater. Karnavas krävde också att Ieng Sary skulle genomgå en hälsoundersökning för att avgöra hans mentala hälsostatus, vilket tribunalen tidigare har vägrat gå med på. Åklagarsidan svarade med att Ieng Sary har undersökts tidigare vid sina sjukhusvistelser och att man inte hittat några tecken på att han skulle ha svårt att klara en rättegång.

Enligt The Guardian väntas Karnavas ta upp försvarets huvudinvändning mot rättegången senare. Det handlar om att Ieng Sary redan tidigare har ställts inför rätta. Det var 1979, efter Vietnams invasion av Kambodja, då han i sin frånvaro dömdes för folkmord. 1996 benådades Ieng Sary av kungen för att möjliggöra ett slut på inbördeskriget i landet.

Efter att Röda khmererna den 17 april 1975 tågat in i Phnom Penh och störtat den USA-stödda Lon Nol-regimen blev Ieng Sary ansvarig för regimens kontakter med omvärlden. Ieng Sary anses bära ansvaret för att många kambodjaner återvände till sitt hemland efter 1975 för att hjälpa till med återuppbyggnaden. Inte sällan greps de vid hemkomsten och sattes i fängelse. Många av dem dödades.
Ieng Sary anses idag vara den viktigaste av de ledare från Röda khmererna som fortfarande är i livet.
Totalt beräknas 1,7 miljoner kambodjaner ha dött under Röda khmerernas styre, de flesta av dem i svält och sjukdomar.

Även Ieng Sarys fru, Ieng Thirith, som var socialminister i regimen, greps i november och ska åtalas.

Läs mer

Khieu Sampan i rätten (Amnesty Press 23 april 2008)

Pol Pots andreman inför rätta (4 februari 2008)

Vann Nath överlevde S-21 i Kambodja (Amnesty Press-reportage 27 mars)

Efter 30 år – nu ska Röda khmererna inför rätta (reportage i Amnesty Press nr 4/2007)

Monster eller drömmare (Amnesty Press recenserar Djävulens advokat, filmen om Jacques Verges)

Kambodja- tribunal startklar (14 juni 2007)


The Guardian(UK)