Friande dom mot Oric fördöms av serber

Torsdagens friande dom mot Naser Oric vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag får hård kritik från serbiskt håll. Bozidar Delic, vice premiärminister i Serbien, sade enligt Radio B92 att den friande domen var ”en svart dag för internationell rättvisa”. Delic sade att videobevis och vittnesmål visar att Oric kan bindas vid brotten.
- Detta utslag, liksom den friande domen mot Ramush Haradinaj, underminerar allvarligt trovärdigheten hos Haagtribunalen som internationell rättsinstans, sade Delic.

Bozidar Delic efterlyste nya rättegångar i fallen Oric och Haradinaj så att serbiska medborgare kan acceptera Haagtribunalen som en legitim internationell legal institution som tjänar rättvisan. Delic bekräftade att Serbien kommer fullfölja sina åtaganden mot tribunalen, vilket är en förutsättning för Serbiens närmande till EU.

För tribunalens åklagare är frikännandet av Ramush Haradinaj och Naser Oric nederlag. Ramush Haradinaj var under Kosovokriget befälhavare i UÇK, Kosovas befrielsearmé, och premiärminister i Kosovo när han åtalades för mord och tortyr mot serber och albaner under 1998.

Naser Oric var befälhavare för den bosniska armén i staden Srebrenica 1992-95. Staden var belägrad av bosnienserbiska styrkor och när dessa intog staden i juli 1995 beräknas 7 000-8 000 muslimska män ha mördats.

Naser Oric greps den 11 april 2003 av den Nato-ledda fredsstyrkan i Bosnien och flögs till Haag där han åtalades för mord och tortyr som drabbade serber i området runt Srebrenica. Under räder från den belägrade staden 1992-93 anfölls tolv serbiska byar som plundrades och civila serber mördades.

Efter tre år i Haagtribunalens häkte kom domen mot Oric i juni 2006 och han dömdes till två års fängelse.Med hänsyn till häktestiden frisläpptes Oric. Åklagarsidans plädering för att Oric som befälhavare var ansvarig för en rad brott mot serber underkändes av domarna utom på en punkt som handlade om mord och tortyr mot serbiska civila fångar i Srebrenica. Tribunalen var inte övertygad om att de militärpoliser som anklagades för övergreppen verkligen stod under befäl av Oric.

Åklagarsidan överklagade dock domen och yrkade på 18 års fängelse för Oric medan försvaret yrkade på frikännande. Haagtribunalens appellationskammare beslöt på torsdagen att helt frikänna Oric.
Kammarens ordförande Wolfgang Schomburg betonade att det inte råder något tvivel om att allvarliga brott begicks mot serber i Srebrenica.
- Emellertid har inte tillräckliga bevis lagts fram för att visa att en individ kan dömas för dessa brott, sade Schomburg.

Enligt nyhetsbyrån AP klev Oric ut från tribunalens byggnad i Haag och omfamnade vänner efter att den friande domen hade kommit. Han försvarade de bosniska arméstyrkornas aktiviteter.
- Det var en desperat situation och jag tror inte de verkligen begick några brott. Vi var under belägring och kämpade bara för att överleva och försvara våra liv, sade Oric till AP.

Många bosniska muslimer var kritiska mot åtalet mot Oric, som sågs som en krigshjälte, då man pekat på att Radovan Karadzic och Ratko Mladic, som utpekas som huvudansvariga för massakern i Srebrenica i juli 1995.

För serber innebär den friande domen ytterligare en anledning till misstänksamhet mot Haagtribunalen som anklagas för att vara partisk. Den serbiske presidenten Boris Tadic sade i ett uttalande i juni 2006 när domen mot Oric kom att den var en skandal.
- Två års fängelse är vad snattare brukar få, sade Tadic.
Enligt Radio B92 meddelade presidentens kansli på torsdagen att Tadic står fast vid sitt uttalande från 2006.

I Banja Luka, huvudstad i Republika Srpska (RS), den serbiska entiteten i Bosnien, fördömde Milorad Dodik den friande domen. Dodik är premiärminister i RS och leder det oberoende socialdemokratiska partiet.
- Detta är skamligt och ett hån mot rättvisan, sade Dodik enligt nyhetsbyrån SRNA. Naser Oric belönas för sina övergrepp.
Milorad Dodik varnade för att detta kommer göra försoningsprocessen i Bosnien ännu svårare och permanenta landets delning.

Ulf B Andersson
5 juli 2008

Läs mer: Utslaget från FN:s krigsförbrytartribunal i fallet Naser Oric

Ulf B Andersson
Radio B92 (Belgrad)