Protestbåtar ska bryta blockaden av Gaza

På fredagsmorgonen lämnade två fartyg, döpta till ”Frihet” och ”Fritt Gaza” den cypriotiska hamnstaden Larnaca. Ombord finns ett 40-tal aktivister från 14 länder som tillhör gruppen ”Free Gaza”. I lasten finns utrustning för hörselskadade barn och 5 000 ballonger, rapporterar BBC.
Fartygen planerar att bryta den blockad av Gaza som Israel införde i juni 2007 sedan Hamas med våld hade övertagit styret av området.
Sedan dess har Israel bara tillåtit begränsad humanitär hjälp till Gaza för att isolera Hamas och få ett stopp för militanta palestinska gruppers raketbeskjutning in i Israel. Israel ockuperade Gaza 1967 i samband med seexdagarskriget. Området hade då styrts av Egypten sedan 1948. 2005 drog Israel tillbaka sina bosättare från Gaza, men Israel kontrollerar fortfarande områdets gränser och luftrum.

Ytterst få invånare i Gaza har fått möjlighet att lämna området det senaste året, vilket drabbar både sjuka personer och palestinska studenter som fått stipendier utomlands.

Någon gång under lördagen väntas de bägge fartygen nå fram till Gaza. Israels utrikesdepartement har varnat fartygen från att hålla sig borta från Gazas kust, som kontrolleras av den israeliska flottan.
- Vi förmodar att era avsikter är goda men i verkligheten innebär er aktion att ni stödjer en terroristorganisations regim i Gaza, skrev israeliska UD i ett öppet brev till Free Gaza.

Även om fartygen inte skulle nå fram till Gaza ser Paul Larudee från Free Gaza seglatsen som en framgång.
- Oavsett vad som händer så har vi uppnått vårt mål genom att visa att vanliga medborgare kan mobilisera ett försvar av palestiniers mänskliga rättigheter, sade han till AFP. Vi vill att människor ska se det palestinska problemet som en fråga om mänskliga rättigheter.

Läs mer:

På The Free Gaza Movements hemsida finns mer information och möjlighet att följa båtfärden

Israels utrikesdepartement


BBC