Elektronikföretag uppmanas bojkotta "konfliktmineraler"

Mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronik som säljs underblåser konflikter och sexuellt våld. Det visar en ny studie som presenterades i onsdags av Enough Project, som arbetar mot folkmord och brott mot mänskligheten, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

  • Rapporten redogör för hur handeln med mineraler i Demokratiska republiken Kongo leder till allt fler övergrepp mot lokalbefolkningen. Mineralerna säljs av rebeller som köper in vapen - vilket gör att konflikten trappas upp.
    ”Striderna i den östra delen av landet närs av handeln med mineraler. Beväpnade grupper tjänar motsvarande 1,2 miljarder kronor varje år på handeln med tenn, tantalum, volfram och guld”, fastslås i rapporten.
    Kampen om resurser har lett till långdragna konflikter mellan milis och militär och sexuellt våld har blivit en krigsstrategi. Enligt studien rapporteras 1 100 våldtäkter i östra Kongo varje månad – flest i världen.

Enligt undersökningen är det i huvudsak tre väpnade grupper som är ansvariga för övergreppen och som också styr handeln med mineraler: rebellgruppen CNDP, den rwandiska milisen FDLR och regeringsstyrkorna FARDC.
Dessa har med våld skaffat sig kontroll över gruvorna och kräver mutor av leverantörer och lokala och internationella köpare. Mineralerna säljs vidare till länder i Östasien där de förädlas till metaller som sedan används i olika elektronikprodukter.

Tenn finns i kretskort. Enligt uppgifter i rapporten tjänar väpnade grupper i Kongo motsvarande 687 miljoner kronor på handeln med tenn varje år.
Tantalum finns i kondensatorer i ipods, digitalkameror och mobiltelefoner och det beräknas att rebeller tjänar motsvarande 65 miljoner kronor på den handeln varje år.
Volfram finns i mobiltelefoner med vibrator och inkomster från handeln med volfram beräknas till 16 miljoner kronor per år. Guldet som finns både i elektronikprodukter och smycken står för cirka 356 till 711 miljoner kronor per år.

Enough Project har uppmanat teknikföretagen att anta riktlinjer för inköp av mineral och dessutom ställa sig öppna för granskning – på samma sätt som diamanthandeln och smyckesindustrin gjort i fråga om blodsdiamanter.

Enligt rapporten borde företag som Apple, Nokia, Hewlett Packard och Nintendo förändra sina inköpsrutiner och kräva att underleverantörer kan visa varifrån mineralerna kommer.
De uppmanar också människor att använda sin konsumentmakt och kräva att företag tar sitt ansvar och granskar sina underleverantörer.

Samtidigt med rapporten från Enough Project meddelade hjälporganisationen Oxfam att 250 000 människor är på flykt i landet till följd av strider mellan Rwandas och Kongos arméer och hutumilisen i FDLR.
- Byar plundras och bränns och vi har sett en kraftig ökning av sexuellt våld, meddelade Marcel Stoessel som arbetar för Oxfam i Demokratiska republiken Kongo, i en intervju med BBC.

**Marina Litvinsky_
IPS/Washington

Läs mer om rapporten från Enough

Läs också

Kampanj mot krigsvåldtäkter - ”jakten på koltan är drivkraften bakom kriget”
(Amnesty Press 21 februari 2009)

Minst 100 civila har dödats av FDLR - Kongos flygvapen hävdar att 40 milismän dödats (Amnesty Press 13 februari 2009)


IPS