Siste ”huliganen” från 1989 frigiven

Kina uppges ha frigivit den siste fången som suttit fängslad sedan demokratirörelsen slogs ned 1989 genom massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 4 juni 1989, rapporterade BBC på onsdagen. Liu Zhihua, dömdes till livstids fängelse för ”huliganism”. Hans brott var att han hade lett en strejk på en fabrik.
Han ska ha frigivits redan i januari men först nu har frigivningen bekräftats av Dui Hua Foundation, en grupp baserad i USA. Dui Hoa uppger att Liu Zhihua anklagades för uppvigling genom att hålla tal med kritik mot regeringen.

Liu Zhihua var 24 år 1989 och arbetade då på Xiangtan Electrical Machinery Works i Xiangtan.
10 000 arbetare gick ut i strejk för att protestera mot att demokratirörelsen hade slagits ned i Peking. Strejken fick stor uppmärksamhet då Xiangtan var Mao Zedongs födelsestad. Flera andra arbetare som tillhörde Arbetarnas oberoende federation i Xiangtan dömdes också för huliganism, en lös brottsrubricering som fanns i kinesisk lagstiftning fram till 1997.

Om två veckor är det 20 år sedan massakern vid Himmelska fridens torg och frågan är fortfarande känslig för de kommunistiska makthavarna i Kina och BBC konstaterar att det inte är sannolikt att dagen kommer uppmärksammas offentligt.
Protesterna våren 1989 inleddes av studenterna som krävde demokratiska reformer. Även på arbetsplatser förekom protester och oberoende fackföreningar bildades. Efter sex veckor skickades soldater och stridsvagnar till Himmelska fridens torg för att slå ned protesterna. Hundratals, kanske tusentals, personer dödades men regeringen har aldrig tillåtit någon fullständig undersökning av händelserna.

Läs mer:
Röster för de tystade (Amnesty Press 5 juni 2008)


BBC