AU uppmanar till sanktioner

Den Afrikanska unionen, AU, uppmanar FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot Eritrea. AU anklagar det östafrikanska landet för att förse islamistiska rebeller i Somalia, som de senaste veckorna haft stora framsteg i sina strider mot interimsregeringens styrkor, med vapen. Eritrea nekar till anklagelserna och har svarat med att tills vidare dra tillbaka sitt medlemskap i unionen, rapporterar BBC.

Detta är första gången AU, som sällan kritiserar sina medlemsländer, uppmanar till sanktioner. Uppmaningen kommer i samband med att islamistiska rebeller gjort stora framsteg i sina anfall. Förra veckan förlorade interimsregeringen kontrollen över en tredjedel av huvudstaden Mogadishu och rebellerna kontrollerar även stora områden i de södra delarna av landet.

  • FN:s säkerhetsråd bör införa sanktioner mot alla aktörer, både inom och utanför regionen, speciellt Eritrea, som bidrar med stöd till väpnade grupper, skriver AU i ett uttalande.

Även (IGAD), en (koalition) mellan sex östafrikanska stater som Eritrea drog sig ur 2007, uppmanar till sanktioner mot Eritrea, rapporterar AFP.

Eritrea nekar till alla anklagelser och hävdar att det är IGAD som bidragit till det kaotiska läget i Somalia när de ställde sig bakom etiopiska styrkors inmarsch i Somalia 2006. Etiopien gick in i Somalia för att driva bort de islamiska domstolarna som tagit över stora delar av landet. Etiopien drog tillbaka sina styrkor i januari. Eritrea, som på grund av en ännu olöst gränskonflikt inledde ett förödande krig mot Etiopien 1998, var starkt kritiska till Etiopiens inblandning.

  • Anklagelserna är påhittade av CIA-agenter och AU repeterar helt enkelt vad de blivit instruerade att säga, säger Ali Abdo, Eritreas informationsminister, till BBC. Vi suspenderar vårt medlemskap på grund av AU:s ansvarslösa handlande.

Ali Abdo tillägger även att Eritrea inte är oroliga och beskriver AU som ”tandlöst”.

USA:s högste sändebud till Afrika, Jonnie Carson, har sagt till BBC att det fanns ”pålitliga” rapporter om att Eritrea försett vapen och krigsmateriel till den somaliska islamistiska gruppen al-Shabaab.

Den islamistiske rebelledaren Sheikh Hassan Dahir Aweys har i en intervju med Reuters sagt att Eritrea stöder deras kamp. Sheikh Hassan Dahir Aweys återvände till Somalia i april efter att ha spenderat två år i exil i Eritrea. Hans återvändande sägs ha lett till en upptrappning av striderna.

FN har under flera år upprätthållit ett vapenembargo mot Somalia men tillgängligheten på vapen är fortfarande stor.

Förutom sanktioner mot Eritrea uppmanar AU även till flygförbud ovanför Somalia och blockader mot hamnar och flygplatser i landet för att förhindra införsel av vapen.


BBC