Tre journalister frigavs efter amnesti

På torsdagen uppgav den statliga televisionen i Burma att 7 114 fångar har fått amnesti och skulle försättas på fri fot. Anledningen uppgavs vara gott uppförande och humanitära skäl.
På fredagen bekräftades enligt nyhetsbyrån AFP att flera journalister och oppositionsaktivister fanns bland de frigivna.

  • Jag är glad att jag är fri. Jag kommer att fortsätta arbeta som journalist, sade Eint Khaing Oo, till reportrar sedan hon frigivits från det ökända Insein-fängelset i Rangoon.

Eint Khaing Oo greps 2008 och dömdes till två års fängelse för att ha uppviglat till hat mot militärregimen. Även journalisten Kyaw Kyaw Thant, som dömdes till sju års fängelse för samma brott, fanns bland de frigivna. De båda hade hjälpt överlevande från cyklonen Nagris, som våren 2008 dödade cirka 138 000 personer, att resa till FN:s högkvarter i Rangoon.
De bägge fanns med i den rapport om Burmas 2 200 politiska fångar som Human Rights Watch publicerade på onsdagen.

Reportrar utan gränser rapporterar att även en tredje journalist, Monywa Aung Shin, fanns bland de frigivna. Generalmajor Maung Oo uppges ha påstått att det nu inte längre finns några politiska fångar i Myanmar (Burma).
http://www.rsf.org/Three-journalists-released-under.html

Bland andra fångar som frigavs på fredagen fanns Nine Nine, medlem i NLD, det parti som leds av Aung San Suu Kyi och som vann valet 1990. Nine Nine vann en plats i parlamentet, men valresultatet erkändes aldrig av militären. I september 2000 dömdes han till 21 års fängelse. Även NLD-medlemmen Than Than Htay, som dömdes till sju års fängelse 2004, omfattades av amnestin.

Läs mer:
Drastisk ökning av antalet politiska fångar _(Amnesty Press 17 september)**

Burmesisk människorättsaktivist gripen (Pressnotis från Amnesty 15 september)


AFP